Knežević: Sudijama naređeno da se ne kandiduju za predsjednika Vrhovnog suda

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da Sudski savjet ima legitimitet, a da mu se pred Ustavnim sudom može osporiti samo legalitet
10899 pregleda 2 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot (YouTube)
Knežević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.06.2019. 19:02h

Predstavnici opozicije optužili su članove Sudskog savjeta da su mimo Ustava predložili Vesnu Medenicu da po treći put bude izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.

Oni su tokom skupštinske rasprave o Godišnjem izvještaju o radu sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2018. godinu kazali da su pravosudne funkcije u Crnoj Gori privatizovane.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević kazao da je Sudski savjet mimo ustava predložio Vesnu Medenicu da po treći put bude izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda.

On je upozorio da je Sudski savjet podružnica Demokratske partije socijalista (DPS) za izvođenje državnih udara.

„Tim predlogom Sudskog savjeta najavljeno je opelo crnogorskom pravosuđu. Umjesto himne i svečane zakletve koju bude polagala pred Savjetom, bolje da dovedete nekoga glumca da izrecituje tužbalicu jer ste upokojili sudsku funkciju. Jer moguće da poslije Filipa Vujanovića treba da pitate i Medenicu da li može tri puta. Ona izgleda može i 300 puta“, kazao je Knežević ističući da je svim sudijama naređeno da se ne kandiduju za predsjednika Vrhovnog suda.

„Uvođenjem doživotnog mandata Vesni Medenici idete ka vremenu Josipa Broza Tita. Čime vas je Medenica zadužila? Da li zato što je čuvala biračke kutije u Zagoriču ili što je zajedno sa Duškom Markovićem najzaslužnija za lociranje crnogorskog državljanina Radovana Karadžića ili što je rizničarka prve familije“.

Ranko Krivokapić (SDP) upozorio je da Savjet nije u stanju da odbrani Ustav, ističući da izbor Medenice ruši državu kao što se desilo prilikom trećeg mandata predsjednika Crne Gore Flipa Vujanovića.

"Da nije uradio u tom trećem mandatu što da valja. Beznačajan predsjednik, beznačajan mandat. Tako izabrani uvijek su beznačajni, jer moraju da slušaju a ne da sprovode ustavnu funkciju", kazao je Krivokapić, dok je samostalni poslanik Neđeljko Rudović pitao da li će neko u pravosuđu odgovorati zbog oslobađajućih presuda u slučaju Šarić i Kalić.

Draginja Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazala je da je produženjem mandata Sudskom savjetu pogažen Ustav, ističući da Vukčević nema ovlašćenja da predstavlja izvještaj.

„Po Ustavu madat Sudskog savjeta je prestao i vi nemate legitimitet da branite ovaj izvještaj. Jedino se mandat mogao produžiti izmjenom Ustava. Na isti način nema legitimiteta ni za treći mandat Vesne Medenice. Dva puta je dva puta, ne može biti tri. Ovo je udar na Ustav, institucije i prava građana “, kazala je Vuksanović Stanković.

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je mimo Ustava Sudskom savjetu produžen mandat beskonačno, ističući da bi na taj način moga da se produži mandat Skupštine kada se naredne godine ni bi mogli održati parlamentarni izbori.

„Vaš mandat je produžen beskonačno, a sada je i jasno zašto. Jedan od ozbiljnih poslova ovakvog nelegitimnog Savjeta je i da potvrdi mandate svim sudijama uključujući i neustavni treći mandat Medenice“, kazao je Damjanović.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da Sudski savjet ima legitimitet, a da mu se pred Ustavnim sudom može osporiti samo legalitet.

Vukčević je kazao da je Sudskom savjetu produžen mandat na osnovu dopuna Zakona o sudovima i sudskom savjetu i da on može funkcionisati dok drugačije ne utvrdi Ustavni sud.

„Crna Gora je 2016. godine donijela Zakon o sudovima i Sudskom savjetu, ali nije napisala kako se računaju mandati, dok npr. Srbija i Hrvatska jesu. Ako kod nas nije to zapisano pravna norma se ne tumači pro futuro. Nisam ja taj koji je predlagao zakon niti ga usvajao“, kazao je Vukčević.

Predstavljajući izvještaj, predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević kazao je da Viši sudovi tokom prošle godine završili 98 odsto predmeta. Vukčević je istakao da je u sudovima ostalo 28 odsto neriješenih predmeta, dok je ukupan broj riješenih predmeta za šest odsto veći nego 2017. godine. Kazao je i da je prosječna opterećenost po sudiji je 553 predmeta godišnje.

„Specijalno odjeljenje u Višem sudu u Podgorici nadležno za organizovani kriminal, korupciju i terorizam radilo je na 84 predmeta. Riješeno je 32 i tu je procenat riješenosti znatno manji nego kod drugih sudova i to je činjenica koja vjerovatno proističe iz složenosti djela“, kazao je Vukčević.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Marta Šćepanović upozorila je da su sudije pod sve češćim udarima javnosti, ističući da sudska vlast prinuđena da se dokazuje zbog tih pritisaka.

„Oni ne treba da trpe spoljne uticaje ni političke ni medijske. Ponekad se čini da zbog tog dokazivanja mediji diktiraju koji će predmeti imati prioritet. Zašto bi predstavnik NVO imao prioritet u odnosu na nekog radnika“, kazala je ona.

Poslanički klub DF-a tražio je od predsjednika parlamenta Ivana Brajovića da na sjednicu dođe Medenica, predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, kao i predsjednici viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju - Boris Savić i Milan Smolović. Brajović je kazao da mu je zvanično odgovoreno da oni neće doći na sjednicu.

Bonus video: