Koga će birati za predsjednika DPS-a?

DPS od osnivanja vodi Milo Đukanović, koji nije zamrzao tu poziciju iako je izabran za predsjednika države
10228 pregleda 5 komentar(a)
Milošević, Marković i Đukanović, Foto: Filip Roganović
Milošević, Marković i Đukanović, Foto: Filip Roganović

Mjesni odbori Demokratske partije socijalista (DPS) do 1. oktobra treba da predlože kandidate za predsjednika te partije, rekao je “Vijestima” politički direkor partije Tarzan Milošević.

DPS od osnivanja vodi Milo Đukanović, koji nije zamrzao tu poziciju iako je izabran za predsjednika države.

Do početka narednog mjeseca odbori predlažu i delegate za Kongres, za Glavni odbor i zamjenika predsjednika.

Lider podgoričkog odbora DPS-a Časlav Vešović rekao je nedavno medijima “da je u najboljem interesu politike i države da predsjednik Đukanović nastavi sa vođenjem DPS-a”.

Milošević kaže za “Vijesti” da se radi na novim partijskim dokumentima, koja će krajem septembra na “javnu raspravu” u odbore.

Na pitanje da li u Statutu ostaje pozicija zamjenika predsjednika partije, s obzirom na to da se predlažu kandidati, politički direktor vladajuće partije je objasnio da se procedura sprovodi u skladu sa aktuelnim dokumentima.

DPS, kako je rekao njegov direktor, partijski program usklađuje sa promjenama i trendovima u društvu. Statut će precizirati, kako je rekao, unutrašnje partijske procedure.

Da li će biti vraćena potpredsjednička mjesta ili će ostati zamjenik, on nije mogao da precizira navodeći da će se to znati do kongresa koji je zakazan 30. novembra.

Zamjenik predsjednika DPS-a je aktuelni premijer Duško Marković, koji je visoku poziciju zauzeo nakon prethodnog partijskog kongresa. Iz DPS-a “Vijestima” je ranije rečeno da će vjerovatno biti vraćena stara partijska koncepcija, a kao razlog tome nezvanično se navodi smanjenje Markovićevog uticaja.

Đukanović nije potvrdio ni demantovao takvu mogućnost.

Krajem mjeseca Skupština daje mišljenje o ambasadoru u Srbiji

Milošević će do kraja mjeseca koordinirati aktivnosti DPS-a na državnom nivou za kongres. On nije mogao da precizira kada će preuzeti ambasadorsko mjesto u Beogradu, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, skupštinski Odbor za međunarodne odnose bi krajem mjeseca trebalo da da saglasnost za njegovo imenovanje

Bonus video: