Produžen rad Odbora do 18. decembra, odbijen predlog SDP za tehničku vladu

Pored vladajuće koalicije, odluku su podržali poslanici opozicije Neđeljko Rudović i Miodrag Lekić
10276 pregleda 18 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2019. 22:50h

Skupština Crne Gore produžila je rok za izmjenu izbornih zakona do 18. decembra, usvojivši izmjene Odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Njome se termin završetka rada skupštinskog Odbora pomjera sa 15. novembra na 18. decembar, a za to je glasalo 44 poslanika od ukupno 46 prisutnih.

Pored vladajuće koalicije, odluku su podržali poslanici opozicije Neđeljko Rudović i Miodrag Lekić.

Dvoje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) je bilo protiv, a Demokratski front (DF) nije prisustvovao glasanju.

Prethodno je većina odbila amandman SDP-a.

Raško Konjević (SDP) rekao je da ni nakon devet mjeseci od afere "Koverta", ne postoji objektivne političke ili pravne odgovornosti.

To ukazuje, kako je dodao, da su suprotne razlike o poštenim izborima.

Podsjetio je i na slučaj "državnog udara", kojim je narušeno, kako je rekao, tanano povjerenje u izborni proces.

Predlažio je amandman: da se u Odluku unese odredba kojom se predviđa model za implementaciju njenih preporuka i da Odbor razmotri model tehničke vlade.

Amandman je odbijen, za njega je glasao jedino SDP i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Skupština je večeras izglasala i da Odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom listu, odnosno hitno.

Prethodno je Andrija Mandić (DF) ponovo pozvao Demokrate i SDP da napuste Odbor za izborno zakonodavstvo i izađu na proteste, gdje bi, kako je rekao, sa ostalom opozicijom, pokretom "Odupri se" i "Duškom Kneževićem koji je razotrio talog u DPS-u" mogli da se izbore za fer izbore.

"Ovo je posljednji apel ljudima u radnoj grupi SDP i Demokrate da na ulici prisilimo DPS da dobijemo tehničku vladu", rekao je Mandić u Skupštini.

Andrija Nikolić (DPS) rekao je da se godinu dana bije bitka oko tehničke vlade, ponavljajući argumente DPS-a da se mjesto u izvršnoj vlasti dobija na izborima.

Rekao je da je tehnička Vlada baj pas za one koji bi veći politički rejting, koji bi imaju problema sa dostizanjem parlamentarnog statusa.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu (Forca) rekao je da je godina je počela januarom i aferom "Koverta" koja će kako veruje i dalje oblikovati politički život ali njihov rad.

On je kaszao da se poslije šestočasovne rasprave, vidi da je više bilo politikanstva nego odgovorne političke priče.

"Očekivao sam više da dajete primedbe na taj rok, da li je realan, možemo li se do tada sporazumjeti ako nismo do sada. Doprinijeli smo da pomognemo uspostavljanju dijaloga koga nema između pozicije I opozicije", rekao je potpredsjednik Skupštine.

Konjević: Nećemo glasati za produženje rada Odbora; Medojević pozvao Demokrate da napuste Odbor

"Razmatranje modela tehničke Vlade, kao jednog od mehanizama za implementaciju i nadzor, mora biti jasno precizirana obaveza Odbora”, navodi se u obrazloženju amandmana koji su podnijeli poslanici SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, Raško Konjević, Ranko Krivokapić i Džavid Šabović.

Odbor je trebalo da do 15. novembra završi posao na izbornim reformama, ali do sada nije usaglašen nijedan predlog zakona.

Drugi produžetak rada Odbora dogovoren je na sjednici Kolegijuma, a predlog o tome su procesirali poslanici Ivan Brajović (SD) i Genci Nimanbegu (FORCA).

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je ranije danas da ako se želi posvećeno raditi, onda bi posao u Odboru mogli mogli završiti u relativno kratkom roku na valjan način, a ako se ne želi posvećeno raditi, odgovorno i profesionalno sa svih strana, nema tog roka “koji neće biti kratak”.

“To zavisi od svih nas...Ako mi svi želimo da unaprijedimo izborni ambijent, ...onda to možemo da završimo u dogledno vrijeme”, kazao je Brajović.

Nikola Rakočević (DPS) je istakao da su spremni da prihvate sva rješenja, i opozicije i poslanika vlasti, koja su sistemska i konstruktivna za unapređivanje ukupnog izbornog ambijenta:

“Mađutim, ono što nije primjenljivo u praksi, nije realno da bude prihvaćeno”.

On je istakao da Odbor već nije usaglasio rješenja iako je imao dovoljno vremena, jer se dio opozicije u Odboru bavio samopromocijom i rješenjima koja nijesu sistemskog karakatera, a manje su se bavili preporukama OEBS-a, ODIHR-a i međunarodne zajednice.

“Druga stvar na koju se trošilo puno vremena i koja je otegla ovaj proces, je priča o tehničkoj Vladi. Davno smo kazali da od tehničke Vlade neće biti ništa , da vlast nije raspoložena za takvu vrstu eksperimenta koji bi bio drugi u nizu...”, istakao je Rakočević.

Raško Konjević (SDP) je ranije danas kazao da SDP neće glasati za produžetak rada Odboru, jer je u dosadašnjem radu iskazan rezolutan stav DPS-a da ne želi ni da razgovara o modelu koji predlaže opozicija (tehnička Vlada) , što ne daje dovoljno nade da se kroz taj dijalog, na bilo koji način, može doći do stabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori.

“Samo nemojte zaboraviti razloge koji su nas doveli u današnje stanje. Nemojte zaboraviti da su poslednji parlamentarni izbori održani u danu državnog udara. Nemojte zaboraviti da je vaš član Predsjedništva akter afere “Koverta” i da nema objektivne ni bilo koje druge odgovornosti”, ocijenio je Konjević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je istakao da sa Miodragom Lekićem (DEMOS) dijeli stav da “treba pokušati i učiniti sve što je do nas da država dobije izbore koji će biti prihvatljivi”.

“Mi ćemo to pokušati...Ako vi nastavite sa ovakvim pristupom, jasno je da su šanse skoro nikakve da dođemo do dogovora”, rekao je Rudović, navodeći da bi bilo neoprostivo da se ne iskoriti međunarodna podrška koju imaju.

Boris Mugoša (SD) je kazao da će SD glasati za produžetak roka, navodeći da će Odbor pokazati pravo lice svih, da li svi iskreno žele da unaprijede izborno zakonodavstvo.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević pozvao je Demokrate da napuste rad Odbora, navodeći da se na izbore ne može ići dok se ne stvore fer uslovi.

“ Fer uslova nema bez pobune....DPS, koja je nasljednik Komunističke partije, ne daje vlast mirno. Oni su za vlast vezali svoj život i svoju slobodu....”.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović ocijenio je da bi iz DPS-a sami trebalo da ponude tehničku Vladu, zbog toga što se ni u jednoj zemlji u regionu ne može vidjeti da bez ikakve odgovornosti, najveći državni činovnici “rade ovo što rade”.

On je pozvao poslanike Demokratske Crne Gore i SDP-a da napuste Odbor.

Bonus video: