Konjević: Spiskovi su se počeli objavljivati sa saglasnošću državnih organa, utvrditi je li spisak tačan...

"Kad spiskovi počnu da cirkulišu u administraciji, onda dođe do klasične zloupotrebe", rekao je Konjević
11065 pregleda 2 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Poslanici većine parlamenatrnih partija osudili su danas, nakon Kolegijuma predsjednika Skupštine, objavljivanje spiska osoba zaraženih novim koronavirusom (COVID19) i zatražili hitnu reakciju državnih organa.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da su se spiskovi počeli objavljivati sa saglasnošću nadležnih državnih organa, što je vrlo osjetljiva stvar.

"Kad spiskovi počnu da cirkulišu u administraciji, onda dođe do klasične zloupotrebe. Nadležni organi prvo treba da utvrde da li je spisak tačan, a ako je tačan, zadatak Uprave policije i Tužilaštva je da u najkraćem mogućem roku utvrde ko je taj spisak zloupotrijebio jer su tamo i matični brojevi ako sam dobro primijetio. Radi se o osjetljivoj stvari, o mogućnosti da neko bude prokazan jer ima virus koji je zahvatio cijeli svijet", kazao je Konjević.

On je pozvao građane da se uzdrže od bilo kakve reakcije prema ljudima koje je to zadesilo, jer je to moglo da zadesi bilo koga.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ocijenio je da je objavljivanje spiska neodgovorno, a potpredsjednik Skupštine i poslanik DPS-a Branimir Gvozdenović da to nije u skladu sa međunarodnim konvencijama.

"Ti spiskovi ne treba da budu javni, treba to štiti, ali ključna poruka je da se svi moramo pridržavati mjera, da bismo zaštitili prije svega svoje zdravlje i zdravlje porodice", rekao je Gvozdenović.

Branimir Gvozdenović
Gvozdenović(Foto: Biljana Matijašević)

Poslanik SD-a Boris Mugoša rekao je da se time se značajno urušavaju temeljna ljudska prava.

Boris Mugoša
Mugoša(Foto: Biljana Matijašević)

"Koristim ovu priliku da pozovem sve nadležne organe da preduzmu mjere i da javnost bude u najkraćem mogućem roku obaviještena o rezultatima istrage", kazao je Mugoša.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović rekao je da se objavljivanjem spiska na najveći mogući način zadire u privatnost ljudi.

Bonus video: