Konjević traži od Gvozdenovića da zakaže sjednicu Odbora za izborne reforme

Konjević u pismu predsjedniku Odbora Branimiru Gvozdenoviću upozorio da Odbor mora imati stav o nelegalnom finansiranju partija na koje je ukazano u aferi
1192 pregleda 2 komentar(a)
Traže raspravu o “Koverti”: Konjević, Foto: Savo Prelević
Traže raspravu o “Koverti”: Konjević, Foto: Savo Prelević

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević tražio je zakazivanje sjednice Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva na kojoj bi se razmotrio dalji rad nakon afere “Koverta”.

On je u pismu predsjedniku Odbora Branimiru Gvozdenoviću upozorio da Odbor mora imati stav o nelegalnom finansiranju partija na koje je ukazano u aferi. Afera “Koverta” je izbila nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević kazao da je finansirao Demokratsku partiju socijalista (DPS).

"Čini mi se da bi za dalji rad Odbora bilo korisnije da ste zakazali sjednicu na kojoj bi razgovarali o posljedicama i daljem radu u svjetlu afere “Koverta”. Ako mislite da rad Odbora treba da se odvija u Sekretarijatu bez sjednica Odbora i bez rasprave o novonastalim okolnostima bojim se da ćete samo bezuspješno stvarati iluziju o radu koji može imati neki politički rezultat koji će imati konsenzualni smisao”, navodi se u pismu Gvozdenoviću.

Sekretari radnih grupa Odbora prethodno su uradili analize koje se odnose na preporuke iz izvještaja međunarodnih organizacija, kao i predloge i preporuke pridruženih članova iz civilnog sektora i akademske zajednice.

To skupštinsko tijelo nije se sastajalo od decembra, kada je uhapšen poslanik Demokratskog bfronta (DF) Nebojša Medojević, a taj opozicioni savez proglasio bojkot rada Skupštine.

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović kazao da neće prisustvovati sjednicama Odbora dok se ne definiše odgovor na aferu “Koverta”, dok je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić pozvao partije koje su delegirale predstavnike u Odboru da se zajednički vrate preuzetim obavezama.

  • 2 mjeseca nije zasjedao Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, nakon što je Demokratski front odlučio da bojkotuje parlament: Održavane samo sjednice Radnih grupa

Bonus video: