Koprivica: Bulatović donacijom DPS-u došao do jedinstvene lokacije

Koprivica je pitao "koliko je još vlasnik "Explorera", pored maksimalne donacije, dao u koverti da bi dobio Crno jezero – najvredniji resur Crne Gore"
2721 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2019. 15:57h

Poslanik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica kazao je da je vlasnik kompanije "Explorer", Luka Bulatović, dao finansijsku donaciju Demokratskoj partiji socijalista (DPS), "a zauzvrat dobio jedinstvene lokacije, monopolska prava i javni ugovor".

"Uplatu u kasu DPS-a učinio je 1. septembra 2016. godine. On je tada uplatio novčani iznos od 2.000 eura, koji je u visini maksimuma koji navodi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ovim Zakonom propisano je: pravna lica, privredna društva i preduzetnici i sa njima povezana pravna i fizička lica koji su na osnovu ugovora sa nadležnim organima, u skladu sa Zakonom, vršili poslove od javnog interesa ili su zaključili ugovor u postupku javnih nabavki, u periodu od dvije godine koji prethodi zaključivanju ugovora, za vrijeme trajanja tog poslovnog odnosa, kao i dvije godine nakon prestanka tog poslovnog odnosa ne mogu davati priloge političkim subjektima. Zakonom o državnoj imovini propisano je da državna imovina u zaštićenim djelovima prirode – nacionalni parkovi, spada u druga dobra od opšteg interesa. Tako da proizlazi da je upravljanje tom imovinom posao od javnog interesa", pojasnio je Koprivica.

Iznio je i nekoliko činjenica koje javni ugovor, prema njegovim riječima, zaključen između države i donatora DPS-a, čine nezakonitim.

"Naime, 14. juna 2018. godine konzorcijum "Explorer" pobijedio je na tenderu za zakup pomenutih dobara. Zatim, 28. juna 2018. godine Vlada je na sjednici donijela zaključak kojim je usvojila Izvještaj o rezultatima sprovedenog tenderskog postupka za davanje u zakup pomenutih dobara. 2. jula 2018. godine započeti su pregovori tenderske komisije sa "Explorerom", a 5. jula 2018. godine su završeni ti pregovori nakon čega je zaklučen ugovor o zakupu između države i "Explorera". Ako se ima u vidu da je dao donaciju septembra 2016. godine jasno se vidi da je prekršena zabrana koja glasi na dvije godine".

Koprivica je iz podsjetio da je predsjednik Crne Gore i DPS-a, Milo Đukanović, kazao da je imao sastanke sa biznismenima iz, kako je naveo, "razloga obostranog interesa".

"Sada je jasno šta znači Đukanovićeva formula "interesna dobrovoljnost". To znači da se do najvrednijih lokacija i monopola dolazi uplatom u kasu DPS-a".

Koprivica je pitao "koliko je još vlasnik "Explorera", pored maksimalne donacije, dao u koverti da bi dobio Crno jezero – najvredniji resur Crne Gore".

"Na tu sumnju navode dvije činjenice: prvo, Đukanović je priznao da je upravo u tom periodu bilo donacija koje nisu prijavljene u zvaničnom izvještaju. Drugo, donacija Luke Bulatovića, vlasnika "Explorera" je data upravo u onom periodu kada su socijalno ugrožena lica sa Konika i Vrela ribničkih dali enormne iznose za kampanju DPS-a. Imajući u vidu njihovo teško socio – ekonomsko stanje razborito se pretpostavlja da su ta imena paravan za prikrivanje stvarnih finansijera DPS-a".

Koprivica ističe da se "dio DPS-a pravi nevješt, a zna se da su oni aktivni sudionici i realizatori ove afere".

"Ovo iz razloga što su funkcioneri DPS-a: raspisali tender za zakup restorana i jedinstvenih lokacija, vodili pregovore sa firmom sa kojom to po zakonu nisu smjeli, nisu isključili firmu "Explorer" sa tendera a što su po Zakonu morali, slopili ugovor o zakupu što je suprotnu Zakonu, pisali i usvajali planske dokumente, raspisali tender za radove preko Uprave za javne radove, a predsjednik Opštine Žabljak i opštinske institucije dale saglasnost. Zato smo pokrenuli inicijativu za razrešenje predsjednika Opštine Žabljak, Veselina Vukićevića", naveo je Koprivica.

Poslanik Demorata je naglasio da je vlasnik "Explorera" finansirao izbornu kampanju i dolazak na vlast "upravo one vlade koja je sa njim zaključila ugovor o zakupu".

"To je klasični konflikt interesa i obrazac korupcije, što je još jedan dokaz da je ova Vlada koruptivna i da mora da padne, te da iza pokušaja privatizacije Crnog jezera stoji crno računovodstvo DPS-a".

Koprivica je kazao da će Demokrate, Demos i Crnogorska sa nezavisnim intelektualcimaorganizovati protest na Žabljaku, u subotu 13. aprila u 14 časova.

Bonus video: