Kuper: SAD će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u etapama vojne integracije u NATO

Kuper je, kako se navodi, izrazila zadovoljstvo evidentnim napretkom Crne Gore kao punopravne NATO članice
409 pregleda 1 komentar(a)
Kuper i Ivanović, Foto: Ministarstvo odbrane
Kuper i Ivanović, Foto: Ministarstvo odbrane

Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju Crnu Goru u predstojećim etapama vojne integracije u NATO, kao i njene napore u modernizaciji Vojske i jačanju interoperabilnosti, rekla je zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu Lora Kuper.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Vašingtonu održane osme bilateralne odbrambene konsultacije Crne Gore i SAD.

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, sastao se tim povodom sa Kuper.

Ivanović se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci SAD-a Crnoj Gori, posebno u unapređenju kapaciteta odbrambenog sistema. On je upoznao sagovornicu sa prioritetima Crne Gore kao punopravne članice NATO, kao i budućim planovima modernizacije Vojske Crne Gore.

"U razgovoru su apostrofirani kvalitetna i sadržajna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane, uloga Crne Gore kao kredibilnog i pouzdanog saveznika u okviru Alijanse, aktivan doprinos Vojske kolektivnom sistemu bezbjednosti i posvećenost Crne Gore aktivnoj promociji NATO politike otvorenih vrata i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Ivanović je naglasio značaj programa edukacije i kvalitetne podrške SAD-a u toj oblasti, kao i saradnje dvije zemlje u zajedničkoj obuci, jačanja politike upravljanja ljudskim resursima, kao i kapaciteta za sajber odbranu.

Kuper je, kako se navodi, izrazila zadovoljstvo evidentnim napretkom Crne Gore kao punopravne NATO članice.

Ona je kazala da uspjesi preporučuju Crnu Goru kao kredibilnog saveznika i lidera u integracionim procesima regiona.

"Kuper je naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u predstojećim etapama vojne integracije u NATO, kao i njene napore u modernizaciji Vojske Crne Gore i jačanju interoperabilnosti", kaže se u saopštenju.

Tokom konsultacija, kako se navodi, prepoznati su modaliteti unapređenja bilateralne i multilateralne odbrambene saradnje Crne Gore i SAD-a, a razgovarano je i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Ocijenjeno je da je saradnja Vojske Crne Gore i Nacionalne garde savezne države Mejn u okviru Programa državnog partnerstva umnogome doprinijela razvoju kapaciteta od zajedničkog interesa.

Bonus video: