Kurc: Ekonomski rast Crne Gore daleko iznad austrijskog - Vijesti.me
ČESTITAO MARKOVIĆU NA "ODLIČNIM REZULTATIMA!

Kurc: Ekonomski rast Crne Gore daleko iznad austrijskog

"Austrija se raduje uspjehu i podržava Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana", rekao je Kurc

Marković i Kurc
Marković i Kurc (Foto: Twitter/VladaCG)

Kancelar Austrije, Sebastijana Kurca, kazao je da je ekonomski rast Crne Gore daleko iznad austrijskog.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i kancelar Austrije Sebastijan Kurc saglasili su se danas u Beču da su bilateralni odnosi dviju država dobri i da vide mogućnosti za dalji razvoj posebno u ekonomiji.

Kurc je rekao da Austrija u potpunosti podržava evropske aspiracije Crne Gore, a Marković da Crna Gora visoko cijeni angažman Austrije i kancelara lično na Zapadnom Balkanu.

Kurc je, kako je saopšteno iz Vlade, čestitao premijeru Dušku Markoviću na "odličnim rezultatima".

Kurc je čestitao Markoviću i na pozitivnom razvoju Crne Gore.

"U Crnoj Gori imamo gotovo pet odsto ekonomskog rasta prošle godine i najvjerovatnije četiri odsto ove godine. To su puno veće brojke i vrlo pozitivni izgledi za ekonomski rast, što je zaista optimistično za Crnu Goru, a i za region. Vaš ekonomski rast je daleko iznad našeg. Austrija se raduje uspjehu i podržava Crnu Goru i zemlje Zapadnog Balkana”, poručio je austrijski kancelar.

Marković je danas bio u zvaničnoj posjeti Austriji na poziv austrijskog kancelara.

Njemu je pred Saveznim kancelarijatom priređen svečani doček uz najviše državne počasti.

Konstatujući dobre odnose Austrije sa regionom Zapadnog Balkana, Kurc je istakao vrlo dobre odnose sa Crnom Gorom - dobru političku povezanost i veliki ekonomski potencijal.

“Austrija je jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori i vidimo ovdje takođe odličan potencijal i mnogo mogućnosti za ekonomsku razmjenu ali i za dodatne investicije u Crnoj Gori“, rekao je Kurc na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u Saveznom kancelarijatu nakon zvaničnih razgovora.

Kurc je kazao i da u Austriji živi mnogo Crnogoraca koji daju značajan doprinos austrijskom društvu.

Istakao je da Austrija ostaje i dalje pouzdani partner za Crnu Goru i region i tim povodom se zahvalio Markoviću na dolasku i na mogućnosti kvalitetne razmjene mišljenja.

U saopštenju Vlade se navodi i da se Kurc osvrnuo na napredak koji je Crna Gora ostvarila na planu evropskih integracija i ocijenio posebno značajnim nastavak jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i borbe za slobodu štampe.

Marković je iskoristio ovu priliku da se zahvali austrijskom kancelaru na podršci Crnoj Gori i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

„Zadovoljstvo je boraviti u Beču u prvoj zvaničnoj posjeti predsjednika Vlade Crne Gore Austriji nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. Nakon više susreta u posljednje vrijeme, drago mi je da smo se ponovo sreli ovdje i nastavili dijalog o daljoj saradnji i dosadašnjim rezultatima u odnosima Crne Gore i Austrije. Crna Gora veoma cijeni ulogu Austrije, kao i kancelara lično, na Zapadnom Balkanu. Prije svega cijenimo istrajno zalaganje za učvršćivanje evropske perspektive Crne Gore i regiona, snažno iskazano i tokom predsjedavanja Austrije Savjetom Evropske unije prošle godine“, rekao je Marković na konferenciji za medije.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade, ključne teme prve zvanične posjete Markovića Austriji od obnove nezavisnosti Crne Gore su dalje unapređenje bilateralne saradnje i evropske integracije Crne Gore.


Vidi sve komentare