Lekić: Vrlo su jasne poruke Francuske

Vlast simuliranjem reformi neće uvesti državu u EU, kaže Lekić
1272 pregleda 9 komentar(a)
Otvoreno se govori o problemima: Lekić
Otvoreno se govori o problemima: Lekić

Francuske diplomate uputile su vrlo jasne poruke na račun Crne Gore i vlast simuliranjem reformi neće uvesti državu u Evropsku uniju, ocijenio je predsjednik Demosa i nekadašnji crnogorski diplomata Miodrag Lekić.

“Vrlo su jasne poruke, kao što su jasne poruke u dokumentima o nizu tema koje se ovdje ignorišu - snimak, afera koverat, televizija. Ne samo da se to prikriva, nego se direktno konfrotiraju protagonisti sa najvišeg nivoa, tako da su, u stvari, ogoljeni”, rekao je Lekić “Vijestima”.

Nekadašnji direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da u Crnoj Gori u praksi reforme nijesu sprovedene.

“Pogledajte Crnu Goru. Jedno poglavlje još da se otvori. Koliko ih je zatvoreno? Skoro nijedno, jer ona koja su zatvorena su ona gdje je zakonodavstvo EU vrlo ograničeno. Nauka i tehnologija, tu skoro ništa nema. Zašto se poglavlja ne zatvaraju? Jer reforme u praksi nisu zaista sprovedene ili na snazi. Da li nešto nije u redu s liderstvom Crne Gore? Da li je zbog procesa u kom je previše poglavlja otvoreno nekim nelogičnim redom, umjesto da su možda pregrupisana?”, naveo je Mirel.

Prethodno je francuski ambadaor u Sjevernoj Makedoniji Kristian Timonije ocijenio je da je Crna Gora prerano počela otvarati poglavlja u pregovorima sa EU, a da suštinski napredak nije ostvarila navodeći da se u Crnoj Gori konstantno bogati 10-12 porodica, pravdajući time novi pristup Francuske u pregovorima.

Miodrag Lekić je kazao da je to do sada bilo prikrivano nekako u izvještajima o napredovanju, a ovo je sada faza kada se o tome otvoreno govori. “Sa ovakvim pristupom, ne samo simuliranja reformi, nego i konfrotiranja sa EU, nama ni stara ni nova metodologija ne može dovesti do članstva u EU”, poručio je Lekić.

EU mora iznaći više novca za Zapadni Balkan

Mirel je kazao da EU mora iznaći više novca za Zapadni Balkan. “IPA sredstva su povećana i to je dobro. Ali, ko osigurava, iza zavjese, zapravo ne čak ni iza zavjese, već zvanično i otvoreno, značajan broj zajmova, ne grantova? Kina. Što povećava dug mnogih zemalja, koje u budućnosti možda rizikuju neku vrstu političke zavisnosti”, rekao je Mirel.

Bonus video: