Lukač: Odnosi između Crne Gore i Srbije zaoštravaju se po potrebi vlasti u obje države

4560 pregleda 16 komentar(a)
Neće da se ogradi od ministrove izjave: Brnabić, Foto: Betaphoto
Neće da se ogradi od ministrove izjave: Brnabić, Foto: Betaphoto

Građani Crne Gore i Srbije biće u narednih godinu dana izloženi stalnim napetostima, zato što se i u Srbiji i u Crnoj Gori održavaju izbori na kojima niMilo Đukanović, ni Aleksandar Vučić ne smiju da dozvole da izgube vlast, ocijenila je urednica politike u beogradskom listu “Danas”, Jasmina Lukač.

Ona je juče bila jedna od rijetkih koji su pristali da komentarišu dešavanja na relaciji Beograda i Podgorice, koja su zaoštrena u četvrtak kada je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca, kome su prenijeli nezadovoljstvo zbog poruke ministra u srbijanskoj Vladi da je “Đukanović najveći kriminalac u Evropi”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče nije željela da se ogradi od oštre izjave svog ministra Nenada Popovića, ali je izrazila nadu da će Crna Gora uspjeti da uspostavi “pravi dijalog” sa Srbijom i da neće ugrožavati imovinu SPC. Ona je dodala da je potrebna racionalnost, više strpljenja i da se udahne i izbroji do deset pre nego što se nešto kaže, a na pitanje da li se u tom slučaju ograđuje od izjava Popovića, Brnabićeva je rekla da to neće učiniti.

Ona je, kako prenosi agencija Beta, rekla da je stanovništvu sa ovih prostora u DNK da prvo emotivno reaguje i pozvala da se “svi ugledaju” na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je staložen.

On je juče spustio tenzije navodeći da “nije srećan” što neki srpski zvaničnici koriste rječnik koji “ne smiju da koriste” kada govore o Crnoj Gori.

“Neka oni rade svoj posao, mi ćemo da radimo svoj. Svakako da nisam srećan zbog takve situacije, nisam srećan ni zbog toga što neki naši zvaničnici pretjeruju i koriste riječi koje ne smiju da koriste. A o riječima koje koriste predstavnici crnogorske javnosti vrijeđajući Srbe kao narod - to je toliko zastrašujuće, da nemam riječi”, rekao je on, prenose mediji.

Urednica Jasmina Lukač kaže za “Vijesti” da će se na napetostima između dvije države graditi glavne političke kampanje u obje zemlje čiji je cilj, kako navodi, da spriječi bilo kakve, po društvo, pozitivne promjene.

“U tome će oba vladara igrati prikrivenu skladnu igru kao i do sada, biće na smjenu ljuti neprijatelji, ali i kolege koje poštuju, učestvuju zajedno na međunarodnim panelima kao faktori stabilnosti”, poručuje Lukačeva.

Tenzije između Crne Gore i Srbije eskalirale su nakon što je predložen Zakon o slobodi vjeroispovjesti, kojim bi se manastiri i crkve Srpske pravoslavne crkve (SPC) vratile u državno vlasništvo, s tim što bi ih crkva i dalje mogla koristiti, ali nakon najava Đukanovića da će raditi na povratku atukoefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i navoda da SPC čuva projekat “velike Srbije”.

I crnogorski analitičar Dragiša Janjušević smatra da se nakon sagledavanja unutrašnjeg političkog konteksta u Srbiji i Crnoj Gori, može zaključiti da tema crkve i podizanje tenzija možda najviše odgovara i jednima i drugima. On je za agenciju MINA kazao da se, kada je riječ o Crnoj Gori, sa partijskog nivoa generiše i formira javni diskurs koji može da pokrije svaku temu, a da pri tom ne bude sankcionisan od jasnog kritičkog i objektivnog stava koji treba da dolazi sa Univerziteta, akademije nauka, strukovnih udruženja, nezavisnih intelektualaca.

“Svim važnijim ekonomskim, društevenim temama od uvođenje višestranačja u Crnoj Gori dominantno su se bavili političari, a Univerzitet, Akademija, strukovna udruženja i stručnjaci su uglavnom ćutali”, istakao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, u Srbiji tema Kosova opterećuje cjelokupnu javnost već decenijama, a da je primicanje trenutka njegovog rješavanja gotovo neizdrživo za aktuelnu vlast i toj gorućoj temi se moraju tražiti alternative.

Janjušević je rekao da je u Crnoj Gori, poslije teme NATO-a, pitanje crkve jedina velika tema koja može da polarizuje javnost i da maskira sve velike goruće teme, kako političke, ekonomske, socijalne i svake druge.

Zabrinutost zbog govora mržnje

Građanska alijansa izrazila je zabrinutost zbog elemenata govora mržnje i etničkih tenzija koji se u posljednje vrijeme prepoznaju u javnom diskursu.

“Zbog toga pozivamo sve poslenike javne riječi da se uzdrže od svih izjava i ‘zapaljive retorike’ i tražimo da vlast hitno inicira dijalog po svim pitanjima koja opterećuju javnost u cilju smirivanja tenzija. Podsjećamo da su ratovi 90-ih prošlog vijeka na prostorima bivše Jugoslavije započeli upravo zahuktavanjem vjerskih i nacionalnih tenzija, a što je sve vrlo brzo dovelo do oružanih sukoba, koji su za posljedicu imali ogroman broj žrtava, uništenu imovinu, ali i trajno narušene međususjedske odnose među narodima. Nažalost, zbog lošeg procesuiranja ratnih zločina nijedna država nastala raspadom Jugoslavije nije radila na stvaranju garancija da se iste stvari ne ponove”, naveo je Milan Radović (GA) u saopštenju.

Bonus video: