Malo je pravosnažnih presuda za kriminal, zapljena imovine problem

“Podnošenje krivičnih prijava specijalnog tužioca protiv bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, uz još nekoliko zvaničnika, pozdravljamo kao pozitivan znak poštovanja akcionog plana za borbu protiv korupcije na visokom nivou”
8 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2016. 06:26h

Crna Gora i dalje ima veoma nizak broj pravosnažnih presuda za organizovani kriminal, a nedovoljan je i broj zapljena imovine stečene nezakonistom djelatnošću, upozorio je Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta. U izvještaju, koji je juče usvojen, navodi se da je korupcija i dalje ozbiljan problem, a izražava se zabrinutost i zbog organizovanog kriminala i slobode medija. Ističe se da, i pored promjena zakona, korupcija ostaje ozbiljan problem u javnim nabavkama, zdravstvu, obrazovanju i prostornom planiranju.

“Podnošenje krivičnih prijava specijalnog tužioca protiv bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, uz još nekoliko zvaničnika, pozdravljamo kao pozitivan znak poštovanja akcionog plana za borbu protiv korupcije na visokom nivou”, navodi se u izvještaju.

Rađenović je priznao pet krivičnih djela koja su mu stavljena na teret, a kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više od 20 miliona eura, dogovorivši se sa tužilaštvom da odrobija dvije godine u zatvoru i uplati 30.000 eura u budžet.

Odbor je pozvao Vladu na bolju zaštitu “zviždača”, navodći da borbi protiv korupcije treba bolje da sarađuje sa civilnim sektorom. Parlamentarci su ukazali i da treba značajno povećati broj istraga i presuda zbog slučajeva pranja novca.

U izvještaju se izražava zabrinutost zbog “ekstremno polarizovane političke scene” i odluke dijela opozicije da bojkotuje parlamente. Evropski parlamentarci su pozvali sve političke subjekte da se vrate parlamentarnom dijalogu, navodeći da eventualni protesti treba da budu u mirni i u okviru zakonskih ograničenja.

Oni su pozvali nadležne da istraže slučajeve nasilja i prekomjerne upotrebe sile policije tokom opozicionih protesta u oktobru.

“Još jednom upozoravamo da nije bilo političke odgovornosti za aferu “Snimak”, navode u EP.

U izvještaju se ukazuje i na izraženu politizaciju državne administracije i poziva se državni tužilac da pokaže više rezultata u procesuiranju ratnih zločina i pozdravljaju napori policije u sprečavanju regrutovanja džihadista. Evropski parlamentarci su pozvali Vladu da zaštiti Solanu u Ulcinju u skladu sa evropskim standaradima, navodeći da se radi o jednom od značajnih ptičjih staništa u Evropi.

CEAC poziva parlamentarce da traže održivo rješenje za KAP

Centralno-evropska aluminijumska kompanija zadovoljna je što je na Odboru data podrška za nalaženje održivog i sporazumnog rješenja za spor oko KAP-a. U izvještaju se pozivaju Vlada i zainteresovane strane na postizanje održivog i sporazumnog rješenja za KAP u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i vladavinom prava.

“Posebno smo ohrabreni pozivom za potpunu i nezavisnu reviziju cijeloga spora. Podrška 50 poslanika koji su glasali za i samo tri protiv, dokaz je koliko ozbiljno Odbor uzima spor oko KAP-a i duboko rasprostranjenu korupciju u Crnoj Gori. Pozivamo sve članove EP da daju punu podršku”, tvrde u CECA-u.

Bonus video: