Mandić: Vujanovićev intervju potvrđuje da postoje dvije politike u DPS-u

Vjeruje da se na Vujanovića vrši pritisak da podnese ostavku kako bi šef DPS-a pokušao da se vrati
0 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.11.2011. 13:53h

U Demokratskoj partiji socijalista (DPS) postoje dvije međusobno suprostavljene politike, a potvrda tome je i nedavni intervju crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića, smatra lider Nove srpske demokratije (NOVA), Andrija Mandić.

Vujanović je u četvrtak rekao da će se boriti protiv crnogorskog nacionalizma kao i da šef SDP-a, Ranko Krivokapić i pet odsto DPS-a, vode hajku protiv njega.

Intervju je, smatra Mandić, doprinos tvrdnji da u okviru DPS postoje dvije međusobno suprostavljene politike i vjeruje da se vrši pritiskak na predsjednika da podnese ostavku.

“Vjerujem u informacije koje ovih dana kruže Podgoricom o tome kako se vrši snažan pritisak na predsjednika Vujanovića da podnese ostavku kako bi na proljeće, šef DPS-a, Milo Đukanović raspisao vanredne parlamentarne i predsjedničke izbore i pokušao da se vrati”, rekao je Mandić.

Napadima diriguje jedna osoba

On je kazao da su napadi Crnogorske pravoslavne crkve, DPS-a i Socijaldemokratske partije na Vujanovića, “dirigovani iz jednog centra i od jedne osobe”.

“Plan je jednostavan- da u jednom naletu, na brzinu organizovanim izborima i uz korišćenje svih nedozvoljenih sredstava pokuša ukloniti sa javne političke scene i iz svojih redova političare koji žele da budućnost Crne Gore počiva na dogovoru”, kazao je Mandić.

"Za Đukanovića bi otpočinjanje pregovora bilo prihvatljivo pod uslovom da se on nalazi na nekoj zaštićenoj državnoj funkciji”, rekao je Mandić.

Mandić je kazao da premijer Crne Gore Igor Lukšić i Vujanović “nemaju strah” od pregovaranja i otvaranja poglavlja 23 jer, kako je ocijenio, oni na djelu podržavaju evropski put Crne Gore.

“Potpuno je drugačija situacija sa njihovim predsjednikom stranke Milom Đukanovićem. Nakon nedavne presude njegovim najbližim poslovnom partneru Stanku Subotiću, a u očekivanju presuda čitavom nizu osoba sa kojima je poslovao u prošlosti, za njega bi otpočinjanje pregovora bilo prihvatljivo pod uslovom da se on nalazi na nekoj zaštićenoj državnoj funkciji”, rekao je Mandić.

Đukanović bi da se vrati

On smatra da parlamentarni izbori zavise od volje Đukanovića.

“Đukanović ima jasan plan za povratak na neku od najvažnijih državnih funkcija, i od tog njegovog plana zavisi da li će biti izbora”, kazao je Mandić, dodajući da opozicija odavno na njima insistira. “U crnogorskim prilikama opozicija ima i jednu obavezu više - da se prethodno izbori za uslove u kojima će se održati prvi slobodni izbori”.

Mandić je kazao da u vlasti postoji mnogo onih koji sve rade da Crna Gora ne dobije datum pregovora.

Slobodni mediji i pojedinci mogu biti ravnopravni partneri antirežimskim strankama u zajedničkom poslu izgradnje novog društva.

Lukšić, smatra on, ima snažnu podršku najvažnijih međunarodnih adresa, ima priliku da zaustavi scenario koji je osmišljen u ovim krugovima. “Na njemu je velika odgovornost za budućnost zemlje”.

NOVA, prema riječima Mandića, radi na tome da opozicija ima što bolju međusobnu saradnju.

“Siguran sam da će oni opozicioni političari koji nemaju nikakve obaveze prema predsjedniku DPS, njegovim bankarima i mafiji, raditi zajedno. Ta saradnja ne treba da bude ograničena samo međusobnom saradnjom političkih stranaka.

Slobodni mediji i pojedinci mogu biti ravnopravni partneri antirežimskim strankama u zajedničkom poslu izgradnje novog društva.

Bonus video: