MANS traži veća ovlašćenja za DIK: Spriječiti novi "Snimak" prije lokalnih izbora

Novi zakon mora spriječiti zloupotrebe koje su uočene tokom afere “Snimak”
103 pregleda 6 komentar(a)
Radna grupa za izgranju povjerenja u izborni proces, Foto: Savo Prelević
Radna grupa za izgranju povjerenja u izborni proces, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2014. 21:23h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tražila je da se Državnoj izbornoj komisiji (DIK) daju ovlašćenja za pokretanje administrativne istrage u slučaju predizbornih zkloupotreba državnih resursa. U predlogu Zakona o finansiranju političkih partija, koji je dostavljen Radnoj grupi za izgradnju povjerenja u izborni proces, predlaže se da DIK pokrene prekršajne postupke protiv pojedinaca ili institucija koje uoči izbora prekše zakon. Komisiji bi se, kako predlaže MANS, dala ovlašćenja za provjeru dokumentacije i sprovođenje administrativne istrage, kako bi se spriječile zloupotrebe.

Direktor monitoring programa MANS-a Vuk Maraš pozvao je Kolegijum predsjednika Skupštine Cren Gore da u skupštinsku raspravu uvrsti i Zakon o finansranju političkih partija, kako bi se obezbijedila ragularnost lokalnih izbora na proljeće. On smatra da taj zakon, uz izborni i zakon o biračkim spiskovima, mora stupiti na snagu prije lokalnih izbora.

“Neophodno je zakon usvojiti prije proljećnih izbora. Ako se to ne desi, ne vidim svrhu održavanja izbora u kojima će Demokratska partija socijalista u 13 opština držati sve poluge i koristiti oprobane mehanizme za kupovinu glasova državnim novcem”, kazao je Maraš.

“Neophodno je zakon usvojiti prije proljećnih izbora. Ako se to ne desi, ne vidim svrhu održavanja izbora u kojima će Demokratska partija socijalista u 13 opština držati sve poluge i koristiti oprobane mehanizme za kupovinu glasova državnim novcem”

“Ukoliko se usvoje svi zakoni, a priča o finansiranju političkih partija ostane u zapećku, ništa nije urađeno na poboljšanju izbornih uslova. Jedino će definisanjem pravila ponašanja tokom kampanje spriječiti ponavljanje neke nove afere “Snimak” i svoriti fer uslovi”.

Izmjenama zakona, koje je predložio MANS, predviđen je niz mjera koje treba da spriječe zloupotrebe državnih resursa nakon raspisivanja izbora. Između ostalog, predloženo je da se političkim partijama zabrane donacije privrednika iz druge države, anononimnih donatora, javnih ustanova i privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, sindikata, vjerskih zajednica i nevladinih organizacija. MANS traži da se zabrane donacije kompanija i preduzetnika koji su imali poslove sa državom, po dvije godine prije i poslije sklapanja tih poslova. Zakonom je predviđena i zabrana uplate donacija lica koja se nalaze pod istragom ili su protiv njih pokrenuti sudski proces zbog umiješanosti u korupciju ili organizovani kriminal.

“Zabranjeno je vršenje bilo kog oblika pritiska na pravna lica, privredna društva i fizička lica kako bi se na bilo koji način uticalo na ishod izbornog rezultata, uključujući i pritisak na fizička lica da glasaju za određenu izbornu listu, političku partiju ili kandidata”, navodi se u predlogu zakona.

Pojašnjavajući da novi zakon mora spriječiti zloupotrebe koje su uočeen tokom afere “Snimak”, Maraš je kazao da je zakonom predviđeno da od raspisivanja do proglašenja rezultata zabrani isplata jednokratnih naknada kao što su krediti, subvencije i državna pomoć, vanredne isplate penzionerima, otpremnine, dodjele stanova i stambenih kredita, udžbenika.... Predlogom zakona zahtijeva se zabrana dotacija ili oprosta dugova u računima za struju, vodu i ostale komunalije. Da bi se to izbjeglo, kako se navodi, Elektroprivreda Crne Gore svakog mjeseca mora proslijediti Ministarstvu ekonomije spiskove dužnika za struju, koji se objavljuju na sajtu ministarstva.

Zakon traži zabranu raspisivanja konkursa i zapošljavanja u državnim organima i lokalnoj upravi, i mjesec nakon održavanja izbora. Predložena je i zabrana sklapanja ugovora o radu tokom kampanje, uz mogućnost da se u tom periodu omogući zaključivanmje ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Ministarstvo blokira račune neposlušnim opštinama

Iako nije raspravljala o zloupotrebama državnih resursa, radna grupa je prije novogodišnjih praznika, dogovorila rješenje prema kojem Ministarstvo finansija može dati garanciju partijama za dizanje kredita kod banaka. Prilikom davanja garancija, kako se navodi, ministarstvo treba da uzme u obzir godišnji iznos za finansiranje političkih partija.

"Ministarstvo je obavezno da političkoj partiji zastupljenoj u Skupštini obezbijedi sredstva za zakup prostorija za redovan rad političke partije. Nadležni organ obavezan je da političkoj partiji obezbijedi sredstva za zakup prostorija za redovan rad političke partije”, navodi se u predlogu zakona.

Novo zakonsko rješenje predviđa i blokiranje računa lokalnoj samoupravi koja ne izmiruje obaveze prema partijama.

“Ukoliko organ lokalne samouprave ne izmiri obaveze ministarstvo i ne postupi po nalogu, ministarstvo će im blokirati račun”.

Bonus video: