Marković: Unapređenje medijske scene važno za vladavinu prava

Dijalog koji je Vlada u okviru inicijative Savez za Evropu otpočela sa različitim društvenim činiocima nastavljen je danas sa Vijestima kao značajnim predstavnikom crnogorske medijske zajednice
5007 pregleda 125 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2020. 15:49h

Mediji su važan društveni akter i njihovo mjesto je neizostavno u procesu evropskih integracija koji vodi naša zemlja. Stoga Vlada želi da se posveti sa još više pažnje svim aspektima saradnje, koja podrazumijeva stalni dijalog kroz ukazivanja i konstruktivne predloge koji dolaze od strane medijske zajednice", rekao je premijer Duško Marković.

On je danas razgovarao sa izvršnom direktoricom "Vijesti" Marijanom Bojanić.

Duško Marković, Marijana Bojanić
Duško Marković i Marijana Bojanić(Foto: gov.me)

Dijalog koji je Vlada u okviru inicijative Savez za Evropu otpočela sa različitim društvenim činiocima nastavljen je danas sa Vijestima kao značajnim predstavnikom crnogorske medijske zajednice.

marijana
Sa sastanka(Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore)

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Vlade, komentarisali mnoga pitanja koja se odnose na zakonsku i drugu regulativu u oblasti medija, uključujući i temu audio-vizuelnih medijskih usluga, marketinga i tržišta, medijskog mjerenja, samoregulacije, i drugih tema važnih za funkcionisanje i održivost medija.

marijana
Sa sastanka(Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore)

Pored toga, kako se navodi, razgovaralo se i o pitanjima napada na novinare i imovinu medija, i dosadašnjem odgovoru institucija na taj izazov.

Duško Marković, Marijana Bojanić, Savez za Evropu
Sa sastanka(Foto: gov.me)

Marković je, saopšteno je iz Vladem istakao da je dalje unapređenje medijske scene važno za vladavinu prava kao ključnu vrijednost za dalji sveukupni razvoj Crne Gore.

"Vlada će se na najbolji mogući način odnositi prema medijskoj zajednici uz puno razumijevanje kritičkog mišljenja u objektivnom djelovanju i izvještavanju svih medija, uz uvažavanje takvog pristupa kao značajnog za unapređenje demokratije i dalji društveni razvoj", rekao je Marković.

marijana
Bojanić na sastanku sa predstavnicima Vlade(Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore)

Sastanku Markovića i Bojanić su, prisustvovali i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i ministri Mevludin Nuhodžić i Aleksandar Bogdanović.

Marković je danas razgovarao i sa predstavnicima Dnevnih novina.

On je, kako navode iz Vlade, rekao da očekuje da nakon razgovora sa svim medijima dođe do presjeka usaglašenih mjera i aktivnosti koje bi doprinijele boljem položaju medija.

"Predstavnici Vlade su na sastanku dobili konkretne predloge i sugestije koje bi mogle biti implementirane kroz Vladine politike", navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade, u ime Dnevnih novina bili izvršni direktor Nenad Amidžić, glavna i odgovorna urednica Vesna Šofranac i zamjenik glavne i odgovorne urednice Goran Popović.

Premijer Marković je inicirao dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima, kako bi razgovarali o svim pitanjima koja će pomoći da se prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive.

Bonus video: