Marković: Han neka brine o standardima u njegovoj zemlji, mi smo dužni da radimo u interesu građana

"Mi u dijelu socijalne i stambene politike ne primjenjujemo prakse EU nego ono što je interes države, da rješavamo stambena pitanja svih onih kojima su ona neophodna", kazao je premijer
22360 pregleda 73 komentar(a)
Marković, Foto: Svetlana Mandić
Marković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.09.2019. 16:49h

Mi u dijelu socijalne i stambene politike ne primjenjujemo prakse Evropske unije, već ono što je interes države, da rješavamo stambena pitanja svih onih kojima su ona neophodna, kazao je premijer Duško Marković.

On je to odgovorio na pitanje "Vijesti" u vezi izjave odlazećeg komesara za proširenje i susjedsku politiku, Johanesa Hana, koji je u intervjuu "Vijestima" prošle sedmice kazao da će Evropska komisija pokrenuti pitanje dodjele stanova javnim funkcionerima u Crnoj Gori i da takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije.

Marković je poručio Hanu da "brine o standardima rješavanja socijalnih stambenih potreba u njegovoj zemlji i u nekoj od EU".

"Nijesam siguran u kom kontekstu je ta izjava. Mi u dijelu socijalne i stambene politike ne primjenjujemo prakse EU nego ono što je interes države, da rješavamo stambena pitanja svih onih kojima su ona neophodna. Vidjeli ste da smo danas započeli gradnju Doma starih, gradimo stanove za penzionere i dijelimo stanove penzionerima. Mi gradimo stanove za zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, Ministarstvu odbrane, unutrašnjim poslovima. Samo u dvije godine mandata ove Vlade preko osam miliona eura smo imali direktne intervencije prema stambenim zadrugama sindikata i zaposlenima u ovim organima da bi rješavali stambeno pitanje po povoljnim uslovima. Mislim da imam u glavi taj podatak, da smo na taj način za ove dvije godine preko 1.550 slučajeva riješili stambenih pitanja zaposlenih u različitim sektorima po izuzetno povoljnim uslovima. Mislim da cijena kvadrata ne prelazi 550 eura", rekao je Marković danas u Nikšiću, gdje je ozvaničen početak radova na izgradnji Doma za stare.

On je kazao da je Vlada dužna da radi u interesu građana.

"Komesar Han neka brine o standardima rješavanja socijalnih stambenih potreba u njegovoj zemlji i u nekoj od EU. Mi smo dužni da to radimo u interesu naših građana. Ovo nije politika koja zahtijeva standard. Ovo je naša nacionalna politika i naše pravo. Ja mislim da je dobra. Ako je bilo devijacija, te ćemo devijacije eliminisati. Vidim da nas danas mnogi kritikuju zbog dodjele stanova devedesetak državnih funkcionera koje sam objavio. Prave od toga famu kao da ti ljudi već nijesu bili prijavili svoju imovinu i bili su u obavezi da je prijave. Na hiljade službenika je u različitim sektorskim politikama riješilo stambeno pitanje, ljekari, profesori, učitelji, sportisti. O tome ne govore. Vjerujem da je svako od njih u nekom stanu koji je dobio po povoljnim uslovima pretvarajući drustvenu svojinu u privatnu svojinu devedesetih godina. Razumijem da je ovo politički interes, politička kampanja, tako da nemam tu veliku nervozu", rekao je Marković.

U pitanju, je kako je rekao, važna ukupna politika Vlade i lokalnih samouprava.

"Evo, u opštini Nikšić je u 2018. stanove dobilo 63 u zdravstvu. Prošle godine 75 stanova je podijeljeno penzionerima, a do kraja godine imaćemo 104 stana za zaposlene u sektoru bezbjednosti u opštini Nikšić. To može da smeta samo nedobronamjernima. Razumijem da je poseban politički trenutak, da je potrebno kompromitovati vlast, da je potrebno obračunati se sa Vladom i na ovom pitanju veoma pažljivo te prigovore pratim", kazao je premijer.

On je kazao da je spreman da u parlamentu, ili bilo gdje drugo rasparavlja o cjelishodnosti i potrebi ove politike.

"To se radi u skladu sa zakonom i odlukom koja je donijeta na osnovu zakona. Ako to nije dobro, mijenjaćemo i prilagođavaćemo našu politiku. Ali, odustajati od nje nećemo. Jer ovi koji rade u NVO, koji nas kritikuju, rješavaju stambena pitanja, kako oni kažu, ne iz novca građana. Iz kojeg novca radeći u Crnoj Gori? To je veoma osjetljivo pitanje i ja sam spreman u parlamentu, bilo gdje drugo da raspravljam o cjelishodnosti i potrebi ove politike", rekao je Marković.

Bonus video: