Marković i Nuhodžić novi potpredsjednici DPS-a

Marković izvjesno novi potpredsjednik. Ako se DPS odluči da opet ima četiri potpredsjednika, Nuhodžić ima najviše šansi jer, osim što je uticajan, pripadnik je manjinskog naroda
207 pregleda 56 komentar(a)
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2015. 05:17h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković skoro izvjesno bi trebalo da bude izabran za potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora iz vladajuće partije.

“Markovićev izbor za potpredsjednika stranke je siguran, osim ako on i predsjednik (Milo) Đukanović ne naprave neki specijalni dogovor”, kazao je sagovornik “Vijesti”. Marković bi tako mogao zamijeniti aktuelnog potpredsjednika Igora Lukšića, koji je najavio da se na kongresu u junu neće kandidovati za stranačke funkcije.

Marković je član Predsjedništva DPS-a, donedavno je bio na čelu ministarstva pravde dok trenutno pokriva mjesto potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku. Marković je pet godina bio na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost, a nedavno je imenovan za koordinatora Biroa za operativnu koordinaciju Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Osim Lukšića, na posljednjem stranačkom kongresu prije skoro četiri godine za potpredsjednike DPS-a izabrani su pokojni Željko Šturanović, Filip Vujanović, i Svetozar Marović.

Daliborka Pejović najizglednija kandidatkinja za potpredsjednicu ako se u DPS-u odluče da u najužem vrhu bude predstavnica žena

Statutom DPS-a predviđeno je da na predlog Predsjedništva, Glavni odbor utvrđuje kandidate za predsjednika i potpredsjednika partije. Kongres utvrđuje i broj potpredsjednika, a DPS je na kongresu 2011. izabrao četiri.

Jedan sagovornik “Vijesti” kazao je da funkcija predsjednika države Vujanoviću ne bi trebalo da bude problem za novi izbor za potpredsjednika, dok navodi o umiješanosti u aferu sa računom od 3,8 miliona eura u švajcarskoj HSBC miliona “neće opredjeljujuće uticati” na reizbor Marovića za potpredsjednika stranke.

Sagovornik “Vijesti” je kazao da bi u slučaju da stranka, i nakon kongresa zakazanog za 20. jun, zadrži četiri potpredsjednička mjesta, na tu funkciju mogao bii izabran poslanik Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžiću ide u prilog što dolazi iz redova manjina. Nuhodžić je član Predsjedništva DPS-a i u toj partiji je od osnivanja. Predsjednik je Odbora za bezbjednost i odbranu, a bio je ministar bez portfelja u Vladi. Nuhodžić je koordinator predsjedništva za Budvu i Malesiju, a u stranci slovi za glavnog čovjeka za pitanja manjina.

U slučaju da se u vrhu DPS-a odluče da potpredsjednik bude predstavnica žena, najizgledniji kandidat za to mjesto je predsjednica borda direktora “Montenegro erlajnza” Daliborka Pejović. Pejovićeva je članica Predsjedništva i predsjednica stranačke asocijacije žena, a zadužena je i za izbornu koordinaciju u Herceg Novom.

Bonus video: