Marković: Opozicija bez izbora ne može ući u Vladu

Tehnička vlada, kako je pojasnio, ne može da bude izvan onoga što su programske, političke i ekonomske obaveze Vlade u mandatu
7405 pregleda 34 komentar(a)
Marković, Foto: Zoran Đurić
Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.09.2019. 19:53h

Opozicija bez izbora ne može ući u Vladu, poručio je premijer Duško Marković, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranje Srednje mješovite škole u Golubovcima, a povodom zahtjeva crnogorske opozicije za formiranjem tehničke vlade u susret parlamentarnim izborima naredne godine.

"Vlada se dobija na izborima, ona u parlamentu polaže zakletvu, nudi svoj program i mora da odgovori pred građanima koji su joj dali podršku. Opozicija bez izbora ne može ući u vladu kao državno i političko tijelo", rekao je Marković.

Tehnička vlada, kako je pojasnio, ne može da bude izvan onoga što su programske, političke i ekonomske obaveze Vlade u mandatu.

"Tehnička vlada, kako je oni razumiju, bi samo za cilj imala da se bavi regularnošću izbora. Vlada mora da se bavi državnom, ekonomskom politikom, finansijama, mora da se bavi svojim budžetom, platama... Dakle, u susret izborima ne možemo zaustaviti život u Crnoj Gori", rekao je premijer.

"Ne ugrožavamo, nego čuvamo životnu sredinu"

Premijer je i komentarisao najavu formiranja vojnog poligona na Sinjajevini.

“Vojni poligon je definisan strateškim dokumentima Vlade i države. Dugoročnim razvojem odbrane od 2015. do 2025. taj prostor je namijenjen za aktivnosti Vojske Crne Gore", kazao je Marković.

Zakonom o odbrani je, kako je pojasnio, rečeno da su drugi dokumenti podređeni interesima odbrane.

"Kada je u pitanju nacionalna bezbjednost i sistem odbrane, sa tim nema polemisanja. Vlada ne može dovesti u pitanje razvoj Vojske kao ključnog segmenta odbrane bezbjednosti države i njenih građana. I to ćemo raditi bez obzira na pritiske, koji nisu suštinski ekološki, već politički i destruktivni. To je svojevrsna hibridna aktivnost na Vladu i njene institucije, pravni i ustavni poredak u zemlji. Vlada ima obavezu da ga štiti," kazao je Marković.

Premijer je rekao da Vojska ne ugrožava, nego čuva životnu sredinu, i da je to slučaj i u našoj zemlji i u drugim državama.

„Mi tamo ne ugrožavamo životnu sredinu, nego čuvamo životnu sredinu. Nađite primjera u Crnoj Gori i u okruženju i u Evropi gdje je vojska bila na nekom prostoru da je taj prostor devastiran. Taj prostor je očuvan. U Crnoj Gori imamo takve primjere. Luštica je nekada bila korišćena za vojne potrebe. Danas je Luštica najveći razvojni resurs, ne samo Crne Gore nego cijelog Mediterana. Valdanos je bio imovina koja je bila pod zaštitom Vojske. Da li je na tom prostoru bilo devastacije? Nije bilo devastacije. Sada kada je taj prostor dat na upravljanje Opštini na osnovu posebnog plana taj prostor je danas napadnut. Prema tome, pozivam ove koji žele da razapinju šatore na Sinjajevini da ih razapnu na Valdanosu i štite taj prostor od uzurpacije, kriminalne uzurpacije njihovih komšija i njihovih prijatelja i političkih saboraca“, kazao je premijer.

"Stambena politika nije od juče"

Govoreći o stambenoj politici Vlade, on je rekao da ta politika u Crnoj Gori postoji decenijama, te da nije od juče.

"Vlada je najveći poslodavac u zemlji, imamo u svojoj nadležnosti preko 40.000 državnih službenika, koji nijesu štetočine ovoj državi, nego joj doprinose. Ti službenici rade na ovakvim projektima. Da li je problem da sjutra neko iz Direkcije javnih radova, neki pomoćnik, dobije stan, a ova investicija je preko četiri miliona eura. Ili gradnja autoputa, ili što ti službenici obezbjeđuju da se puni budžet. To rade ti ljudi, a ne oni koji bojkotuju parlament", rekao je Marković.

Dok je on na čelu Vlade, kako je rekao, stambena politika će biti promovisana kao ključna politika podsticaja državnoj administraciji da radi u interesu države.

Na pitanje da li je zabrinut što je propao izbor za Vrhovnog tužioca i članove Sudskog savjeta, Marković je kazao da to nije pitanje za Vladu, već za parlament.

"Brinem se samo za ono što je u mojoj ustavnoj nadležnosti kao predsjednika Vlade", rekao je Marković.

Bonus video: