Marković: Otpor crnogorskoj suverenosti još radikalniji, nesporazumi će se rješavati mirno - Vijesti.me
PREMIJER NA SVEČANOSTI POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Marković: Otpor crnogorskoj suverenosti još radikalniji, nesporazumi će se rješavati mirno

"Danas kažu da je Crna Gora mala i da na Cetinju žive nedostojni nasljednici svojih predaka, a kada bi se oni pitali, Crna Gora bi pripadala drugom, a ne svojim građanima", kazao je predsjednik Vlade

Marković na svečanosti
Marković na svečanosti (Foto: Bojana Ćupić)

Podjele u Crnoj Gori četrnaest godina od referenduma i obnove nezavisnosti nisu nestale, već je u nekim stvarima danas otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego prije deceniju i po, kazao je premijer Duško Marković na svečanosti povodom Dana nezavisnosti, koja je upriličena na Orlovom kršu.

On je poručio da će sve vjerske zajednice imati isti status u pravnom poretku Crne Gore, usklađenom sa međunarodnim standardima, te da će se svi nesporazumi rješavati na miran i demokratski način.

Marković je kazao da je tokom 14 godina od obnove nezavisnosti potvrđeno  da je strateški put države odabran mudro, te da nema "ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti". "Hoćemo – još jače i još posvećenije", poručio je on, naglasivši da je Crnoj Gori potrebno zajedništvo svih.

„Četrnaest je godina od kada je Crna Gora vratila svoje ime i mjesto među državama današnjeg svijeta. Kada smo 21. maja 2006, na demokratskom referendumu, donijeli istorijsku odluku da sami upravljamo svojom budućnošću, vjerovali smo da je to zajednička pobjeda: svih nas koji smo željeli sopstvenu državu, ali i svih onih koji su tada bili protiv toga. Na miran i dostojanstven način, uprkos nametnutoj nam većini od 55 posto glasova neophodnih za nezavisnost i uprkos nezapamćenoj kampanji protiv naše nezavisnosti – demokratski ishod referenduma bio je nesporan“, kazao je Marković.

Premijer je rekao kako se vjerovalo da je 21. maja 2006. stavljena tačka na podjele u Crnoj Gori i da će svi biti okrenuti njenom uređenju, po mjeri i u interesu svih građana. Zbog toga je Ustavom, kako je kazao,  Crna Gora definisana kao država svih građana koji u njoj žive: Crnogoraca, Srba, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, i svih drugih.

„Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene evropske Crne Gore, kao i članice NATO-a, svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice; da ćemo zajedničkim snagama ubrzavati društveni i demokratski napredak; da će negiranje crnogorskog identiteta i prava na sopstvenu državu, jednom za svagda, ostati samo na tamnim stranicama naše istorije. Danas, četrnaest godina kasnije, moramo pogledati istini u oči: vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantovalo: podjele nijesu nestale. U nekim stvarima čak – danas je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego što je bio prije deceniju i po! Danas u Crnoj Gori isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države. Sada još i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom. Danas kažu da je za njih Crna Gora mala; kažu da na prijestonom Cetinju žive nedostojni nasljednici svojih predaka; a kada bi se oni pitali Crna Gora bi pripadala drugome, a ne sebi i svojim građanima! Besramno podmeću da želimo da otimamo crkve i manastire; da protjerujemo Srbe iz Crne Gore; da u našoj zemlji samo što nije počeo bratoubilački rat. Izmišljaju njihovi mediji, krivotvore njihovi istoričari, podmeću njihovi političari“, kazao je predsjednik Vlade.

Marković je poručio da će sve vjerske zajednice u našoj zemlji imati isti status u okviru pravnog poretka Crne Gore, usklađenog s najvišim demokratskim standardima modernog svijeta, da su svi građani Crne Gore zemlje jednaki u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rješavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

„Uprkos svemu, mnogo smo naših ciljeva ostvarili u prethodnih deceniju i po: ojačali smo naše institucije, unaprijedili demokratiju, ekonomski uzdigli Crnu Goru. Ova i ona Crna Gora ne liče jedna na drugu! Vrijeme je potvrdilo da smo naš strateški put odabrali mudro i nema ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti. Hoćemo – još jače, još posvećenije“, poručio je Marković.

On je kazao da "ne zatvaramo oči ni pred našim greškama" i ocijenio da "smo ipak mogli više da smo mi bili bolji i odgovorniji, ali i da nam nad glavom sve vrijeme nije visila opasnost od povratka na staro, da nam ta opasnost nije uzimala i snagu i vrijeme, da nas nije vukla unazad."

Marković je pozvao sve građane da se zajedno radi za dobro Crne Gore, kako smo to, kako je rekao, radili u prethodnim mjesecima, kada se u najvećoj mogućoj mjeri očuvalo zdravlje i životi građana.

„Da sada očuvamo i našu ekonomiju i da svoje znanje, energiju i posvećenost usmjerimo ka podizanju životnog standarda, ka većim platama i penzijama, i otvaranju novih radnih mjesta. Da solidarnost, odgovornost i zajedništvo obilježe odrastanje naše djece , koja će nam jednog dana reći: Hvala što ste očuvali naše pravo da sami odlučujemo o našoj budućnosti! Neka vam je srećan Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora“, zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.


Vidi sve komentare