Marković sa ambasadorom Slovenije: Prilike za investicije u energetiku i poljoprivredu - Vijesti.me
"odlični odnosi dvije zemlje"

Marković sa ambasadorom Slovenije: Prilike za investicije u energetiku i poljoprivredu

Ambasador Presker je istakao da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu te da Slovenija snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan

Sa sastanka Preskera i Markovića
Sa sastanka Preskera i Markovića (Foto: Bojana Cupic/Vlada Crne Gore)

Crna  Gora i Slovenija imaju odlične političke bilateralne odnose, ali i dobru  ekonomsku saradnju koja dodatno može biti unaprijeđena u oblastima  turizma, energetike, poljoprivrede, ocijenjeno je na sastanku  predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i novoimenovanog ambasadora Slovenije Gregora Preskera.

Premijer  Marković je kazao da je za Crnu Goru veoma važno prisustvo oko 150  slovenačkih kompanija, te da uz strane investicije dolaze nova znanja,  biznis praksa i etika. 

Kako je saopšteno iz kabineta premijera je podsjetio  "na snažan ekonomski rast od gotovo 5 odsto u prethodne dvije godine,  smanjenje nezaposlenosti i unapređenje infrastrukture kao ključnog  preduslova za razvoj".

"Prilike  za investicije u Crnu Goru su velike. Konsolidovali smo energetski  sektor, okrenuli se obnovljivim izvorima energije i ta oblast je  ozbiljna i velika prilika za crnogorsku ekonomiju ali i za  strane investicije“, rekao je premijer Marković i ukazao i na desetine milione eura vrijedna ulaganja u poljoprivredu, što kroz agorbudžet što  kroz različite programe podrške EU.

"Ambasador Presker je istakao da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu te da Slovenija snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan. Dodao je i da  bi njegovoj državi bilo dragocjeno iskustvo Crne  Gore u oblasti turizma.

Na  sastanku je razgovarano i o situaciji u regionu i konstatovana važnost  otvorenih vrata EU ka zemljama Zapadnog Balkana i intenziviranje procesa  integracija", zaključuje se u saopštenju.


Vidi sve komentare