Marković 14. decembra u Vatikanu

Marković će imati prijem i razgovor sa papom Franjom, kao i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monsinjorom Polom Galagerom
4811 pregleda 42 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 12.12.2019. 19:04h

Premijer Duško Marković boraviće 14. decembra u zvaničnoj posjeti Vatikanu na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina, najavljeno je iz Vlade. Tom prilikom će, kako je navedeno u Platformi za zvaničnu posjetu Markovića Svetoj Stolici koju je danas usvojila Vlada, biti razgovarano i o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Imajući u vidu značaj koji Crna Gora pridaje pitanju vjerskih sloboda i prava, susreti u Vatikanu biće prilika da se istaknu aktivnosti u kontekstu normiranja položaja vjerskih zajednica kroz potvrđivanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica saglasno najvišim međunarodnim pravnim standardima u ovoj oblasti", navedeno je u Platformi.

Mitropolija Crnogorsko primorska objavila je danas pismo pape Franja u kojem je naveo da Zakon o vjerskim slobodama mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve vjerske zajednice. Poglavar Rimokatoličke crkve je, kako navode iz MCP odgovorio na pismo koje je dobio od patrjarja SPC Irineja.

Osim sa Parolinijem, Marković će imati prijem i razgovor sa papom Franjom, kao i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monsinjorom Polom Galagerom.

"Zvanična posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića Svetoj Stolici je na liniji nastavka dijaloga na najvišem nivou, utemeljenog na principima međusobnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja. Istovremeno, predstavlja priliku da se ukaže na važnost koju pridajemo daljem jačanju saradnje sa Svetom Stolicom, te ponovi naša spremnost da pružimo neophodnu podršku za što skorije otvaranje papske nuncijature u Podgorici", navedeno je u Platformi.

Bonus video: