Martinović: Bezbjednosne službe u Crnoj Gori su nažalost samo kraci političke partije na vlasti

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori je potrebno izvršiti hitnu depolitizaciju i profesionalizaciju bezbjednosnih službi
60 pregleda 7 komentar(a)
Marija Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Marija Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 03.09.2014. 17:35h

NATO integracije moguće je nastaviti samo uz suštinske reforme i depolitizaciju sektora bezbjednosti, poručeno je iz Pozitivne Crne Gore.

Koordinatorka za NATO Pozitivne, Marije Martinović, ocijenila je da Vlada mora prestati sa ustaljenom praksom da pitanje crnogorskog članstva u NATO aktuelizuje isključivo pred neki veliki događaj.

"Poruke iz Velsa treba da prihvatimo sa velikom ozbiljnošću. One treba da budu smjernice za nastavak NATO integracija, a njih možemo nastaviti samo i isključivo sprovodeći suštinske reforme i depolitizaciju sektora bezbjednosti", kaže se u saopštenju Martinović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori je potrebno izvršiti hitnu depolitizaciju i profesionalizaciju bezbjednosnih službi, jer su to ključni preduslovi za ulazak u NATO.

"Bezbjednosne službe u Crnoj Gori su nažalost samo kraci političke partije na vlasti. Kao takav, sektor bezbjednosti, nije i ne može biti profesionalan. Za više od šest godina, od kako smo započeli proces integracija, Crna Gora nije uspjela da krene u ozbiljne reforme", ocijenila je Martinović.

Kako je rekla, proces pristupanja NATO nije samo širenje ideja ili Vladina kampanja.

"Potreban je temeljan pristup u realizaciji zacrtanog jer je pristupanje NATO ozbiljan proces, a to podrazumijeva iznad svega postizanje standarda u službama bezbjednosti, vladavinu prava, tek onda kampanju okrenutu ka građanima i u saradnji sa građanima", kaže se u saopštenju.

Martinović je ocijenila da rezulat sjutrašnjeg Samita treba da bude smjernica za dalji rad i brzu integraciju. “Input Vladi za ozbiljnije pristupanje jednom od dva stateška spoljnopolitička cilja države. Napominjemo i da Vlada nije jedini, ni institucionalni, ni bilo koji drugi činilac i nosilac ovih procesa”.

"U istitucionalnom smislu, opozicione partije, bilo da su one za ili protiv članstva, imaju i pravo i obavezu da učestvuju u procesu, građani, takođe imaju i pravo i obavezu da budu dio integracijskih procesa. Naglašavam, i pravo i obavezu, jer treba istaći i činjenicu da desetočlana delegacija putuje u Vels, upravo od novca građana Crne Gore", poručila je ona.

Bonus video: