Medojević: Bezbjednosne prijetnje u regionu mogu ugroziti stabilnost CG

“Ako je tačno da ne postoje ozbiljnije bezbjednosne prijetnje Crnoj Gori, onda je nemoguće objasniti ljudima zašto nam treba NATO"
22 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 21:38h

Crna Gora je suočena sa bezbjedonosnim prijetnjama, iako Vlada pokušava da je predstavi kao stabilnu zemlju, ocjenio je predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On je tokom radnog sastanka sa ambasadorom Njemačke pri NATO Martinom Erdmanom kazao da bezbjedonosne prijetnje u regionu mogu da ugroze stabilnost države.

"Tu prije svega mislim na politički uticaj Balkanske konfederacije organizovanog kriminala, koji je posebno osnažen najnovijim kadrovskim promjenama u BiH, Kosovu i u CG, a koja ima jasan interes da zaustavi evroatlantske integracije regiona"

Medojević je upozorio da je osnovni problem Komunikacione strategije Vlade o članstvu u NATO što javnost nije informisana o potencijalnim prijetnjama unutar države i u regionu.

“Ako je tačno da ne postoje ozbiljnije bezbjednosne prijetnje Crnoj Gori, onda je nemoguće objasniti ljudima zašto nam treba NATO.

Mi se ne slažemo sa ocjenama Vlade jer prepoznajemo vrlo jasne bezbjednosne prijetnje koje mogu da ugroze stabilnost države, njenu suverenost i teritorijalni integritet.

Tu prije svega mislim na politički uticaj Balkanske konfederacije organizovanog kriminala, koji je posebno osnažen najnovijim kadrovskim promjenama u BiH, Kosovu i u Crnoj Gori, a koja ima jasan interes da zaustavi evropske i evroatlantske integracije regiona", istakao je Medojević na sastanku u sjedištu NATO u Briselu.

Medojević tvrdi da je razlog za Vladinu konfuznu promociju NATO-a tankoćutnost DPS-a i SDP-a prema partnerskim manjinskim strankama koje “imaju razumijevanja za neke velikodržavne projekte”

Kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, Medojević je posebno naglasio da Vlada odbija da uključi opozicione stranke u kampanju upoznavanja javnosti sa prednostima atlanskog pridruživanja.

Medojević je Erdmanu ukazao na jačanje nacionalizama i vjerskih fundamentalizama, kao i buđenje velikodržavih projekata u regionu.

"Posljednje poruke koje stižu sa najznačajnijih političkih i državnih adresa iz Tirane nijesu doprinos stabilnosti regiona i mogu dodatno osnažiti ekstemizme na svim stranama".

Medojević je kazao da je konfuzan pristup Vlade u promociji Alijanse dnevnopolitička potreba DPS i SDP da ne provociraju koalicione partnere iz manjinskih stranaka.

Te stranke, kako je kazao, imaju razumijevanja za neke velikodržavne projekte u kojima su sadržane pretenzije prema dijelovima crnogorske teritorije.

Bonus video: