Milačić: Svađe donose korist samo Đukanoviću

Vučića cijenimo kao državnika koji Srbiju polako diže na noge i kao čovjeka koji, za razliku od prethodnika, pomaže srpskom narodu u Crnoj Gori
4315 pregleda 28 komentar(a)
Marko Milačić i Vladisav Dajković, Foto: Boris Pejović
Marko Milačić i Vladisav Dajković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da opozicione svađe tjeraju birače u apstinenciju i tako pomažu Demokratskoj partiji socijalista (DPS). On je istakao i da je smjena generacija u vlasti i opoziciji jedan od osnovnih preduslova demokratizacije društva.

„Svađe u opoziciji donose dobro isključivo Đukanoviću. Ako neko misli da će mu prelivanje glasova donijeti dobro, onda se dobro vara. Običan opozicioni birač, po pravilu pošten čovjek koji živi od svog rada, ni ne zna šta znači Odbor za reformu izbornih zakona. Njega samo zanima hoće li se Đukanović konačno smijeniti, ali istovremeno i zna da ga opoziciona svađa tjera u apstinenciju“, kazao je Milačić za “Vijesti”.

Rejting njegove partije je, prema istraživanju CEDEM-a iz jula ove godien, porastao sa 1,1 odsto u decemrbu 2018. na 2,3 odsto.

On sugeriše opoziciji da nađe model za saradnju:

„Bio bih najsrećniji kada bi cjelokupna opozicija napravila zajednički razgovor, pa i dogovor. Prava Crna Gora jeste najmlađa partija, ali je i vrlo odgovoran subjekt. Uporno pozivamo opozicione partije da organizuju sastanak koji će voditi do opozicionog jedinstva, a možda nas baš to jedinstvo i povede u konačnu slobodu. Prava Crna Gora će se prva odazvati tom pozivu“.

Podsjećajući da Prava Crna Gora ima nacionalnu i državotvornu misiju koja će izvući Srbe iz nepravedne pozicije i društvenog geta, Milačić je upozorio da problem Srba u Crnoj Gori nije crnogorska državnost, već antisrpska vlast.

„Zloupotreba Srba osnovni je recept za uspjeh u crnogorskoj politici, decenijama. Kako u vlasti tako i u opoziciji. Današnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je došao na vlast predvodeći crnogorske Srbe u ratovima. Zatim je učvrstio vlast satanizujući Srbe, kao nekonstruktivan rušilački faktor. Crnogorska opozicija je opet svojim radom održavala Srbe u drštvenom getu kako bi obezbijedila svoju snagu i političke interese“, kazao je on. Milačić je istakao da Srbi ne smiju biti dio političkih igara, navodeći da je neophodno jačanje kolektivne svijesti i državotvornog nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori.

„Treba ignorisati političke opaske kako vlasti, tako i opozicije. Kao predsjednik opozicione partije ne mogu graditi svoju politiku na kukanju. Jedna je stvar to istaći i objasniti, a sasvim drugo je od toga praviti politiku kukanja. Mi smo vjekovima stvarali ovu državu i red je da je opet uzdignemo“, rekao je on. Upitan da prokomentariše navode da Srpska pravoslavna crkva (SPC) podržava Pravu Crnu Goru, Milačić je rekao da njegovu partiju ne pomaže Mitropolija crnogorsko-primorska „osim duhom i duhovnošću“.

„Vrlo sam ponosan na više nego odličan ljudski odnos sa Mitropolijom i sa mitropolitom Amfilohijem. Ponosan sam na činjenicu da je mene i moju djecu mitropolit Amfilohije krstio i smatram da nas je Bog pogledao što vladika Amfilohije bdi nad pravom crkvom u Crnoj Gori. SPC je tvrd orah koji nisu uspjeli slomiti ni Turci, ni Austrougari, ni fašisti, ni ostali domaći i strani okupatori. Bogami neće ni Đukanović“, istakao je on.

Milačić je kazao i da se njegova stranka finansira od priloga aktivista i članova, kao i donacija u skladu sa zakonima Crne Gore.

“Vučić je državnik koji je Srbiju digao na noge i pomaže srpskom narodu”

Na pitanje postoji li mogućnost da bude dio koalicije koju bi podržao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Milačić je rekao da Prava ne pripada nikome.

„Prava Crna Gora nije ni Vučićeva, ni Dodikova, ni Putinova partija. Mi smo svoji. To što se zalažemo za bratske odnose sa Rusijom i Srbijom, to što imam dobre odnose sa Vučićem, što sam se vidio sa prvim čovjekom Rusije, Vladimirom Putinom, ne znači da pripadamo nekom i da smo “nečiji”. To samo znači da vodimo ozbiljnu politiku u skladu sa programom naše partije i u interesu države Crne Gore. Svako ko je prijatelj prave i Njegoševe Crne Gore je i naš prijatelj. Vučića cijenimo kao državnika koji Srbiju polako diže na noge i kao čovjeka koji, za razliku od prethodnika, pomaže srpskom narodu u Crnoj Gori. I to vrlo konkretno. Primjer su naše kulturne organizacije koje staju na noge zahvaljujući državi Srbiji“, kazao je on.

Bonus video: