Milan Roćen, spin doktor iz Rasove

"Da je Crna Gora nezavisna i demokratska zemlja, Milan Roćen, ili bilo koji zvaničnik, bi se nakon ovakvog skandala potpuno povukao iz javnog života", kazao je Ivanović
21275 pregleda 19 komentar(a)
Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.07.2019. 19:01h

Predsjednik Odbora menadžera "Vijesti", Željko Ivanović, reagovao je na saopštenje dugogodišnjeg visokopozicioniranog crnogorskog funkcionera i bivšeg ambasadora državne zajednice Srbija i Crna Gora, Milana Roćena, u kojem Roćen navodi da žali zbog izgovorenih riječi o uredništvu i novinarima RTCG i agencije MINA.

"Vijesti" su ranije objavile audio snimak u kojem Roćen komentariše novinare i medije u telefonskom razgovoru sa biznismenom Rankom Ubovićem.

Roćen je rekao da su novinari i urednici Javnog servisa “gluplji od goveda” i “bolesna bagra”, a ta televizija “najsramnija mrlja na istoriji Crne Gore”.

Reagovanje Ivanovića prenosimo integralno:

"Jedina pozitivna stvar u oglašavanju Milana Roćena, čovjeka broj 2 koji se lažno predstavlja kao penzioner - jeste njegovo izvinjenje novinarima RTCG i Mine. Od nekog ko je jedan od glavnih kreatora duhovnog, kulturnog i medijskog unižavanja Crne Gore u posljednjih deceniju i po, nijesam ni toliko očekivao. Od nekog ko je glavni operativac u zločinačkom poduhvatu „pinkizacije“ Crne Gore, pravljenja farme od crnogroskog društva, očekivao sam da će reći kao i u razgovoru sa kumom Ubovićem - „Ma ko ih j...“.

Da je Crna Gora nezavisna i demokratska zemlja, Milan Roćen, ili bilo koji zvaničnik, bi se nakon ovakvog skandala potpuno povukao iz javnog života. Prije toga bi ga njegov Šef otpustio s posla, a njegova partija isključila iz svojih redova. Zato, čak i taj iskazani napor savjetnika u penziji da se izvini novinarima RTCG i Mine doživljavam kao neiskren i licemjeran.

Sve ostalo što je drug Milan napisao u reagovanju na aferu jeste ono u čemu je najbolji - pokušaj spina, izvrtanja teza i malograđanština. Selo Rasova, najkraća bi bila definicija.

Dakle, i Milan Roćen i njegova stranka dobro znaju da objavljeni razgovor nije nikakvo privatno ćaskanje već razgovor na temu od velikog javnog interesa - rad medija, Javnog servisa prije svega. Iz Roćena ovdje probija njegov ruski a ne novinarski background - naime, vidi se da bi on Asanža odmah strpao u zatvor jer se drznuo da objavi na hiljade fajlova koji sadrže „privatne“ razgovore i „službene“ depeše političara, diplomata i sličnih javnih djelatnika. Znači, Milan Roćen i njegova stranka spinuju, tabloidno, pinkovski ili informerovski, pokušavaju da zamijene teze - da suština priče nije značaj teme, konkretno rad medija i Javnog servisa, nego neka neobavezna privatna ćaskanja kumova i prijatelja.

Ono što posebno daje na težini čitavoj priči i što je motivislao "Vijesti" da objave razgovor M.R. i njegovog kuma je epilog priče - sudbina Javnog servisa nakon ovog razgovora. To jest nakon 2006. godine. I Roćenovog povratka iz Sibira. Dakle, urušavanje, tabloidizacija, najniži profesionalni pad RTCG, nacionalna sramota jer se radi o vlasništvu građana CG - sve to je velika zasluga Milana Roćena i njegove Partije. Čak više lično Roćena nego njegove stranke. I ta činjenica kolosalno doprinosi značaju „privatnog“ razgovora i aktuelizuje ga i danas kada izvještaji EK i svih međunarodnih organizacija govore o posrnuću RTCG.

Tu već dolazimo do još jedne teme - dirljivog podsjećanja M.R. na njegov navodni novinarski backgorund. Nikada nijesam pročitao nijedan njegov novinarski tekst, a s obzirom na vrijeme u kome se navodno bavio novinarstvom mogu da zamislim na šta je to ličilo. Po pitanju Roćenovog dobrog odnosa i podrške novinarima upravo "Vijesti" najviše mogu da posvjedoče koliko je taj dobronamjerni čičica uvijek otvoren za medije i uvijek na njihovoj strani. Jer sve najprljavije akcije u posljednjih 15 godina koje su mafija, crnogorske institucije, tužilaštvo i policija, antimediji i propaganda, Vlada, premijeri i predsjednici organizovali i vodili protiv "Vijesti", osnivača, urednika, naših porodica - sav taj deceniju i po dug horor i linč, koji smo prošli i koji još traje, kreiran je i realizovan u krugovima gdje Milan Roćen ima jednu od ključnih uloga.

Usput - kada pominje kolege iz stranih medija i tu spinuje - ne zovu oni njega zato što je dobronamjerni čičica koji je uvijek na njihovoj strani, već zato što je „crna kutija“ ovog tri decenije trajućeg režima i što onda preko njega pokušavaju saznati neke od tih tajni ili doći u kontakt sa nekim iz vrha vlasti. Bilo zvanično ili neformalno.

Što se tiče kontakata i razgovora sa osnivačima "Vijesti", kojih je kako M.R. kaže bilo najviše, ja mogu da govorim u svoje ime. Prvo, dajem saglasnost da M.R. objavi sve naše razgovore. Kojih je koliko se ja sjećam bilo tri. A čak možda i četiri. Ali, koliko god - neka Roćen sve objavi. Naravno, ne po sistemu Listing afere gdje će faslifikovati ili dodavati neke stvari, već u originalu. Kako je i bilo.

I posljednje - kraj iz koga je drug Milan izvukao i naslov reagovanja i zbog čega ga je valjda i pisao. To je najdirljivije. To jest, najstrašnije. Naime, kaže kako nije on meta svega ovog „već neko drugi“. Jer zašto bi meta bio neki nevažni, penzionisani čičica?! Ostaje da pogađamo ko je taj drugi. Ovim Roćen pokazuje na koje je grane dovedena Crna Gora. On potvrđuje moju metaforu iz današnje kolumne da živimo u gulagu gdje svaki dan počinje i završava zakletvom Vođi na odanost i vjernost. Meta je, dakle, Milo a Roćen mu javno poručuje, pred svima nama, da je spreman da za njega položi život. A kamoli da istrpi objavu „privatnih ragovora“. Na isti način, novinari RTCG treba da oćute, a time i prihvate, sve ono što im je on saopštio u „privatnom razgovoru“ jer SAMOKRITIKA je još jedna od temeljnih vrijednosti društva zasnovanog na tekovinama gulaga. Roćen očito nikad nije otišao iz Rasove. Ili jeste on iz nje ali nije ona iz njega. S obzirom na to da je penzioner, vrijeme je da joj se i fizički vrati. Tim prije što je sam nedavno predvidio da će uskoro glavni grad biti preseljen na Žabljak. Znači, biće opet u centru dešavanja", navodi se u reagovanju Željka Ivanovića.

Bonus video: