Milion eura godišnje za lična primanja kolašinskih funkcionera

U Kadrovskom planu za ovu godinu, koji je potpisao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, piše da su nova zapošljavanja uslovljena “povećanim obimom posla u pojedinim oblastima, zbog izmjene zakonske regulative“
1779 pregleda 3 komentar(a)
Račun godinama bio u blokadi: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Račun godinama bio u blokadi: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Stotinjak službenika i namještenika, tridesetak više nego do sada, koštaće Kolašince godišnje oko 964.000 eura, računajući i funkcionere u toj Opštini.

Povećanje za više od 30 zaposlenih predviđeno je novim pravilnicima o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u organima i službama kolašinske lokalne uprave.

Prema toj računici, njima će iz budžeta na ime ličnih primanja biti isplaćeno gotovo četiri miliona eura za mandata aktuelne DPS vlasti.

Bivša gradonačelnica Željka Vuksanović kazala je “Vijestima” da je prethodna opoziciona vlast na lična primanja izdvajala 680.000 eura godišnje, oko 284.000 manje od aktuelne.

Povećanje broja zaposlenih, u lokalnoj upravi obrazložili su potrebom za ekspertskim kadarom.

U Kadrovskom planu za ovu godinu, koji je potpisao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, piše da su nova zapošljavanja uslovljena “povećanim obimom posla u pojedinim oblastima, zbog izmjene zakonske regulative“.

“Potreba za zapošljavanjem dodatnog kadra opravdana je i analizom postojeće strukture zapošljenih službenika i namještenika... Tokom 2019. godine planirano je zapošljavanje dva lica iz kategorije ekspertsko-rukovodnog, 14 lica iz kategorije ekspertskog kadra, a ostalo su lica iz kategorije izvršnog kadra“, piše između ostalog u obrazloženju kadrovskog plana.

Prema pravilnicima, više od trećine zaposlenih u opštinskim organima i službama, međutim, biće sa srednjim obrazovanjem.

Bulatović je prije nešto više od mjesec povukao saglasnost na pravilnike koji su predviđali da u lokalanoj upravi bude više od 100 zaposlenih. Povlačenje saglasnosti obrazložio je potrebom da se ti akti “dorade na kvalitetniji i optimalniji način“.

Ta dorada, sudeći prema novim pravilnicima, svela se na umanjenje prvobitno planiranog broja zaposlenih za samo desetak. Tako će u četiri sekreterijata biti ukupno 45 službenika i namještenika, u Bulatovićevom kabinetu pet, u skupštinskoj službi šest, po tri u službama glavnog administratora i menadžera.

U Komunanoj policiji biće devet, a u Službi zaštite 15 zaposlenih. Iz kolašinske opozicije su više puta podsjećali kako je u prošlosti enormno visok broj zaposlenih u Opštini doveo grad na rub bankrota. Između ostalog i zbog toga, blokada glavnog računa budžeta trajala je neprekidno od sredine 2010. do novembra 2015.godine.

Do prije pet godina, poslovanje Opštine obavljano je nelegalno, preko paralelnih računa koji su otvoreni za posebne projekte i bili su zaštićeni od blokade. U tom periodu, Kolašin je kuburio sa dugom od više od 10 miliona eura, što je iznosilo pet godišnjih budžeta, ali i sa velikim brojem zaposlenih.

Vuksanovićeva tražila od Orava da insistira na poštovanju zakona

U novembra 2015. kada je kolašinski dug reprogramiran, do novembra 2017. godine, smanjen je broj zaposlenih u javnom sektoru sa 236 na 140, dok je u lokalnoj upravi broj zaposlenih smanjen sa 129 na 67.

Opština se, prilikom izdavanja državnih garancija za zaduženje radi refinansiranja dugova još 2015. godine, ugovorom obavezala da neće povećavati broj zaposlenih bez posebnog odobrenja Ministarstva finansija.

Bivša predsjednica Opštine i odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) Željka Vuksanović prije nekoliko mjeseci je od od šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aiva Orava tražila je da „u okviru svoje nadležnosti, u komunikaciji sa lokalnim i državnim vlastima, insistira na poštovanju zakona, ugovora i ostalih obaveza koje je Opština preduzela“.

Bonus video: