MVPEI: Predviđeno širenje mreže diplomatske mreže - Vijesti.me
Zaključak Vlade

MVPEI: Predviđeno širenje mreže diplomatske mreže

Ministarstvo smatra, kada je strateško planiranje u pitanju, najznačajnijim otvaranje Ambasade u Nju Delhiju

Mvpei
Mvpei (Foto: Luka Zeković)

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, prema zaključku Vlade, najavilo je širenje mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) u inostranstvu i pripremilo izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Ministarstvo smatra, kada je strateško planiranje u pitanju, najznačajnijim otvaranje Ambasade u Nju Delhiju, zbog geopolitičkog, ekonomskog i kulturnog značaja Indije u međunarodnoj zajednici.

Kako se navodi, uočeno je da u strateškom planu nije obuhvaćen afrički kontinent pa je predviđeno da se otvori Misija pri Afričkoj Uniji, s osnovnim ciljem da se iz nje pokrivaju Etiopija, Južna Afrika i Nigerija, kao najveće zemlje koje, prema procjenama, mogu biti od posebnog ekonomskog značaja.

“Smatramo da će se na taj način, poslije otvaranje Ambasade u Argentini, ostvariti optimalna pokrivenost ključnih država na afričkom i latinoameričkom kontinetnu od crnogorske diplomatije. Prema procjenama, zastupljenost na ovom prostoru imaće prije svega opravdanje u ekonomskim interesima Crne Gore”, kaže se u Informaciji o planu prioritetnog širenja mreže DKP-a.

“Predviđeno je otvaranje Stalne misije Crne Gore pri organizaciji Afričke unije sa sjedištem u Adis Abebi. Ova misija biće centralno diplomatsko konzularno predstavništvo Crne Gore za zastupanje interesa na čitavom kontinentu Afrike”
Kad je u pitanju evropski kontinent, zbog velikog obima posla i različite prirode bilateralne i multilateralne misije, u cilju što kvalitetnijeg zastupanja crnogorskih interesa u Austriji, OEBS-u i UN-u potrebno je razdvojiti poslove multilateralne Misija pri OEBS-u i UN-u u Beču, u odnosu na bilateralnu misiju pri Austriji, koja će, kao i do sada, nerezidentno pokrivati Slovačku i Češku.

“Sve predložene izmjene i dopune u strukturi mreže DKP-a Crne Gore pretpostavljaju prethodno obezbijeđen budžet za njihovu realizaciju, i usvajanje dopunjenog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MVPEI”, kaže se u Informaciji.

Izmjenama Pravilnika je predviđeno otvaranje šest ambasada – u Argentini (sa sjedištem u Buenos Airesu), Kraljevini Danskoj (Kopenhagenu), Indiji (Nju Delhiju), Etiopiji (Adis Abebi), Švajcarskoj (Bernu) i Španiji (Madridu).

“Predviđeno je otvaranje Stalne misije Crne Gore pri organizaciji Afričke unije sa sjedištem u Adis Abebi. Ova misija biće centralno diplomatsko konzularno predstavništvo Crne Gore za zastupanje interesa na čitavom kontinentu Afrike”, kaže se u Informaciji.

Planirano je i otvaranje dva konzulata – u Turskoj, sa sjedištem u Istanbulu i u Srbiji, u Sremskim Karlovcima.

Vlada je na poslednjoj sjednici zadužilo MVPEI da sagleda mogućnost da sjedniše crnogorskog konzulata u Srbiji, umjesto u Sremskim Karlovcima, bude u Vrbasu.