"Na Zapadnom Balkanu treba da postoji samo jedan proces, pridruživanje EU"

Proces pridruživanja Crne Gore EU treba dovršiti u skladu sa pravilima koja su ustanovljena na početku procesa
703 pregleda 2 komentar(a)
Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravila u zvaničnoj posjeti Slovačkoj Republici, Foto: Skupština Crne Gore
Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike boravila u zvaničnoj posjeti Slovačkoj Republici, Foto: Skupština Crne Gore

Na Zapadnom Balkanu treba da postoji samo jedan proces, pridruživanje Evropskoj uniji (EU), jer svi ostali vode region u drugom pravcu, ocijenjeno je tokom posjete delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Slovačkoj.

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić, na sastanku u Bratislavi, kazao je da Crna Gora ostaje posvećena unutrašnjim reformama i dodao da bi bilo višestruko korisno ukoliko bi i Brisel, po ugledu na Vašington, uskoro imenovao specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

“Na Zapadnom Balkanu treba da postoji samo jedan proces, pridruživanje EU, dok svi drugi procesi vode region u drugom pravcu”, ocijenili su Andrija Nikolić i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Oni smatraju da proces pridruživanja Crne Gore EU treba dovršiti u skladu sa pravilima koja su ustanovljena na početku procesa.

Uz obećanje o daljoj snažnoj podršci Crnoj Gori na njenom evropskom putu, Lajčak je kazao da su u EU svjesni da je potrebno više pažnje posvetiti Zapadnom Balkanu.

Poslanici Demokratske partije socijalista Dragutin Papović i Miloš Nikolić rekli su da crnogorska državna politika ne gubi entuzijazam povodom procesa evropskih integracija, bez obzira na posljednje obeshrabrujuće poruke Evropskog savjeta.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove slovačkog parlamenta Katarina Čafalvajova rekla je da je Crna Gora vidno napredovala u pogledu usvajanja evropskih vrijednosti.

Uz osvrt na globalnu politiku, sagovornici su ocijenili da se stavovi Slovačke i Crne Gore po mnogim pitanjima podudaraju, imajući u vidu da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, usklađuje svoju vanjsku politiku sa politikom Unije.

Članovi delegacije Odbora za međunarodne odnose i iseljenike zahvalili su slovačkoj diplomatiji za dobro razumijevanje i kontinuiranu podršku.

“Zvanični predstavnici Slovačke najneposrednije su svjedočili novom rađanju Crne Gore”, poručili su članovi tog skupštinskog tijela, podsjećajući na demokratski pečat koji su tom procesu dali Lajčak i František Lipka.

Bonus video: