Grdinić: Vlast da bude servis građana, a ne da šalje fašističke poruke

Ostavka predsjednika države, Mila Đukanovića, jedan je od glavnih zahtjeva organizatora protesta pod sloganom "Mora da ide"
27557 pregleda 78 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2020. 20:12h

Na večerašnjem protestu u Podgorici pod sloganom "Mora da ide" okupilo se nekoliko stotina ljudi. Glavni zahtjev organizatora protesta je ostavka predsjednika države Mila Đukanovića “kao glavnog izvora problema u državi”.

"Ovo je prvi protestni skup da mu poručimo da mora da ide. Riješili smo da se borimo mirno i nenasilno", kazao je Nikola Grdinić, predstavnik Grupe građana, koja organizuje proteste.

Podsjetio je na zakletvu koju je Đukanović položio kad je preuzeo funkciju predsjednika države.

"Okupio nas je čovjek koji je prije nepune dvije godine rekao: zaklinjem se čašću da ću svoju dužnost obavljati časno i odgovorno, za dobro svih građana Crne Gore... Sve je prekršio, sve je slagao. Ovo da nije tragicno, bilo bi komično", rekao je Grdinić.

Protest
Protest ispred Tužilaštva(Foto: Biljana Matijašević)

On je istakao da je Đukanović državu napravio zavisnom od njega, iako je rekao da će se posvetiti očuvanju njene nezavisnosti i suvereniteta.

"Najveći je izvor problema i mora da ide. Sve i da je dobro bilo 30 godina njegove vladavine, vrijeme je da ide. Hoćemo da vlast koju izaberemo na normalnim izborima bude servis građana, a ne da dijeli građane i šalje fašističke poruke. Trudićemo se da se otpor širi", istakao je Grdinić.

On je najavio novo okupljanje, u srijedu 5. februara ispred Skupštine.

"Izvršićemo pritisak na njega da ode. To smo dužni ovoj zemlji", poručio je Grdinić.

Jedan od predstavnika Grupe građana, Predrag Spasojević, kazao je da nisu slučajno ispred Tužilaštva. "Godina je od njihovog nerada. Akter afere Koverta nije uhapšen, a hapse se nedužni građani ove države."

Spasojević je pročitao osnovne zahtjeve - da se, osim ostavke Đukanovića, stave van snage sve odluke Skupštine iz decembra 2019. i da se organizuju fer i slobodni izbori.

"Zato što mrzi šah zbog šahovnice, što je prodao zemlju za koju se zakleo, zato što ima najbogatijeg brata, sestru i sina, zato što se vlada bahato, što jedna guma njegovog automobila košta tri penzije u Crnoj Gori, zato tražimo da ode. Borićemo se svim zakonskim sredstvima, a doći će dan kada se nećemo razilaziti dok on ne ode", rekao je Spasojević.

On je najavio i protest ispred zgrade Predsjedništva za sedam dana.

Okupljeni su se nakon obraćanja organizatora krenuli u protestnu šetnju do kraja Ulice slobode, pa bulevarom do Skupštine i Vlade.

Protestna povorka se zaustavila ispred zgrade predsjednika, uzvikujući: "Milo, odlazi", a policiji su poručili: "Ne čuvajte lopova" i "Stanite uz nas, jer pada ova vlast". Kratko su se zadržali i ispred Skupštine.

Protest je završen mirno.

Organizatori su ranije danas ispred Tužilaštva postavili štand i kovertu, i od građana prikupljali “razloge” zašto "on mora da ide."

Grdinić je rekao da će kovertu predati Đukanoviću prvog radnog dana.

Protestu je prisustvovalo i nekoliko članova Građanskog pokreta URA predvođeni predsjednikom i potpredsjednikom te partije, Dritanom Abazovićem i Milošem Konatarom, kao i jedan od lidera pokreta "Odupri se" Džemal Perović.

Galerija

Bonus video: