Nova lična neće biti i vozačka dozvola

Zakon će stupiti na snagu godinu dana od usvajanja, zbog nabavke IT tehnologije
7302 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Odbora za politički sistem, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Odbora za politički sistem, Foto: Skupština Crne Gore

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je Skupštini da usvoji izmjene Zakona o ličnoj karti, kojim će se taj dokument koristiti i kao zdravstvena knjižica.

Generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), Milanka Baković, je pojasnila da nova lična karta neće biti i vozačka dozvola jer je zakonom predviđeno oduzimanje vozačke dozvole, u slučaju određenih prekršaja.

Bakovićeva je, odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora Željka Aprcovića zašto će se novi Zakon o ličnoj karti primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu, kazala da je primjena zakona odložena zbog neophodne nabavke nove IT tehnologije i mašina.

Ona nije mogla da precizira koliko će koštati izdavanje novih ličnih dokumenata, pojasnivši da detaljne podatke imaju kolege iz IT sektora MUP-a.

Odbor je predložio Skupštini da usvoji i Predlog zakona o detektivskoj djelatnosti, kojim su predviđene brojne novine u odnosu na postojeće zakonsko rješenje.

Generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove u MUP-u Safet Korać, je pojasnio da je novina da detektivsku djelatnost može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, kao i da odobrenje i dozvolu izdaje Uprava policije na period od sedam godina.

“Detektiv mora otpočeti sa radom u roku od godinu dana od dobijanja dozvole i svoj rad mora koncipirati u Planu aktivnosti, u kome mora biti pobrojano sve što se tiče rada na konkretnom predmetu. To je podložno kontroli i nadzoru koji vrši MUP-a”, kazao je Korać.

Detektiv će, kako je naveo Korać, biti u obavezi da Upravi policije i Tužilaštvu prijavi ukoliko kroz svoj posao ima saznanje da je izvršeno određeno krivično djelo ili neka druga vrsta prekršaja.

  • 8 detektiva je trenutno registrovano u Crnoj Gori, od kojih se samo dva ili tri aktivno bave tim poslom. Svi budući i detektivi koji sada rade će, kako je istakao Korać, morati da polože stručni ispit za detektivske poslove. Prije toga će biti u obavezi da prođu obuku, koju će organizovati nadležna licencirana ustanova.

Bonus video: