Novac legao na izborni račun SDP nakon prebrojanih glasova

U izvještaju DRI navodi se da je tokom kampanje za izbore u Podgorici prošlog maja, Demos Miodraga Lekića prenio 24.400 eura na račun tadašnjeg koalicionog partnera
5048 pregleda 4 komentar(a)
DRI dala uslovno mišljenje: Sa konvencije SDP-a, Foto: Filip Roganović
DRI dala uslovno mišljenje: Sa konvencije SDP-a, Foto: Filip Roganović

Socijaldemokratska partija (SDP) je primila novac na račun za finansiranje izborne kampanje i nakon što su završeni lokalni izbori, tvrde u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

U izvještaju DRI navodi se da je tokom kampanje za izbore u Podgorici prošlog maja, Demos Miodraga Lekića prenio 24.400 eura na račun tadašnjeg koalicionog partnera.

“To je za 14.400 eura više od limita utvrđenog Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a dio tih sredstava u iznosu od 3.400 eura prenesen je na izborni račun nakon proglašenja izbornih rezultata”, navodi se u izvještaju.

DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj SDP-a za 2018, ali i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja.

U DRI smatraju da finansijske radnje nijesu u svim aspektima usklađene sa zakonskim i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za reviziju.

To se, kako se ističe, odnosi na neusklađenost na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u dijelu koji se odnosi na prikupljanje donacija i troškova izborne kampanje.

“Utvrđeno je da su za finansiranje lokalnih izbora u Podgorici i Ulcinju iz privatnih izvora prikupljena sredstva za 28.000 eura više od zakonskog limita. Za finansiranje izborne kampanje u Podgorici dozvoljena suma je prekoračena za 25.300, jer je prikupljeno 51.400 dozvoljeno je 26.100 eura. Za finansiranje izborne kampanje u Ulcinju dozvoljena suma je veća za 2.700 eura”, navodi se u mišljenju DRI.

Članom 17 Zakona o finansiranju političkih subjekata predviđeno je da visina sredstava iz privatnih izvora, koja se prikupe za finansiranje troškova izborne kampanje, ne može preći tridesetostruki iznos sredstava koje partije dobijaju iz budžeta nakon predaje izbornih listi. U izvještaju se upozorava i da je partija, na čijem je čelu tada bio Ranko Krivokapić, u martu 2018. godine sa računa za redovno poslovanje prebacila 50.000 eura na račun za finansiranje kampanje za predsjedničke izbore.

“Revizijom je utvrđeno da su sa računa biznis kartica, koje su otvorene za redovno poslovanje partije, plaćani troškovi izborne kampanje u iznosu od 12.024 eura, što nije u skladu sa zakonom”, upozorili su iz DRI.

U izvještaju se ističe i da je SDP ugovorom o djelu angažovala političkog savjetnika u poslaničkom klubu, iako su ti poslovi u opisu radnog mjesta utvrđenog Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji partije. Navodi se i da je SDP tokom prošle godine na sistematizovanim radnim mjestima zaposlio šest osoba na određeno vrijeme.

Od članarina prikupili 2.635, prilozi oko 31 hiljadu

SDP je tokom prošle godine iz budžeta dobio 476.952 eura, od čega je 355.685 iz državne kase, dok je oko 121 hiljada iz budžeta lokalnih samouprava. Partija je prošle godine dobila i 34.155 od čega su 2.635 članarine, dok su oko 31 hiljadu prikupili od priloga.

Navodi se i da je na bruto zarade potrošeno 180.000, dok su troškovi goriva iznosili 30 hiljada eura. Na telefonske račune iz partijske kase izdvojeno je 35.000 eura, dok je na marketing potrošeno 100 hiljada.

Partija je dala hiljadu eura humanitarne pomoći, dok je na intelektualne usluge potrošeno 20.000 eura a na zakup poslovnih prostora 28. 697. U izvještaju DRI se ističe i da lokalne samouprave SDP-u duguju 51.778 eura, od čega najviše Opština Bijelo Polje koja duguje 22 hiljade eura.

Bonus video: