Novi predsjednik Opštine Kotor će se birati 14. juna

"Iako podnijeti zahtjev – inicijativa, kao i prethodna inicijativa za razrješenje predsjednika Vladimira Jokića, nije podnijeta u skladu sa zakonom, što je čini apsolutno manjkavom i neurednom, zahtjev sam danas na vrijeme i u roku isprocesuirala, čime stavljam tačku na sve medijske pritiske i špekulacije ostrašćenih DPS kadrova", saopštila je Perović
3433 pregleda 2 komentar(a)
Perović, Foto: SO Kotor
Perović, Foto: SO Kotor
Ažurirano: 30.05.2019. 15:25h

Predsjednica Skupštine Opštine Kotora Dragica Perović (DSS) sazavala je danas sjednicu kotorskog parlamenta na kojoj će se birati novi gradonačelnik, za petak 14. jun, sa početkom u 18 časova.

Inicijativu za sazivanje te sjednice podnijeli su opozicioni DPS, SD, HGI i LP, a potpisom je podržala i šefica Kluba odbornika vladajuće SDP, dr Bruna Lončarević, čiji je glas odlučujući, 17. u 33-članom kotorskom parlamentu.

Predsjedništvo kotorskog SDP-a je Lončarevićku isključilo iz stranke i saopštilo da ona ne zastupa njihove stavove, nakon što je ova zajedno sa drugim odbornikom SDP Goranom Brguljanom i opozicijom, na sjednici SO 24. aprila, glasala za razriješenje sa te dužnosti dotadašnjeg gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate).

Lončarević je odbacila ovakav potez dijela svojih stranačkih kolega, ističući da se o njenom isključenju iz stranke nije izjasnio OO SDP u Kotoru što je Statutom predviđena procedura, te je podvukla da je ona i dalje šefica Kluba odbornika stranke Ranka Krivokapića u kotorskoj Skupštini, i da će glasati da se za novog predsjednika Opštine izabere Željko Aprcović (DPS).

Njegovu kandidaturu za novog gradonačelnika najavili su iz OO DPS Kotora čiji je Aprcović predsjednik, pa će ta stranka uz pomoć „odmetnute“ odbornice SDP Lončarević i svojih saveznika sa državnog nivoa – SD, LP i HGI, uskoro se po svemu sudeći, vratiti na vlast u Kotoru nakon skoro trogodišnjeg opozicionog staža.

Šaljuči poziv odbornicima za sjendicu 14. juna, Dragica Perović je danas saopštila da je sjednicu zakazala na osnovu imperativnih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi i na osnovu „inicijative novoformirane skupštinske većine u SO Kotot“, aludirajući na Lončarevićkino napuštanje dosadašnjeg u Kotoru vladajućeg saveza Demokrata, SDP, DF, URA i SNP.

„Iako podnijeti zahtjev - inicijativa, kao i prethodna incijativa za razriješenje predsjednika Vladimira Jokića, nije podbnijeta u skladu sa zakonom, što je čini apsolutno manjkavom i neurednom, zahtjev sam danas na vrijeme i u roku isprocesuirala, čime stavljam tačku na sve medijske pritiske i špekulacije ostrašćenih DPS kadrova – javnih pretendenata na najviše funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti", saopštila je Perović, ističući da to čini jer je posvećena poštovanju zakona i zakonitom radu lokalnog parlamenta „koji je najpozvaniji da sprovodi i primjenjuje zakon, naravno nakon sprovedenih izbora, a ne nakon volšebne prekompozicije vlasti“.

Ona je prozvala Aprvoviča i funkcionere kotorskog DPS Željka Avramovića i Jova Suđića da „pilatovski peru ruke od činjenice da su upravo oni direktni krivci za trenutno stanje u Opštini Kotor“.

„Upravo oni su ti koji su većinskim zasijedanjem tzv. Skupštine 24. aprila, sa svojim SDP pomagačima a našim dijučerašnjim koalicionim partnerima, prouzrokovali „vanredno stanje“ u Opštini Kotor", saopštila je Perović, prozivajući čelnike kototrskog DPS-a za svjesno i sračunato blokiranje grada „kako bi sada sebe mogli predstaviti spasiocima“, i pravno nasilje sa ciljem preuzimanja lokalne vlasti bez izlaska na vanredne izbore koje želi dosadašnja vladajuća koalicija.

Nakon što je Jokić smijenjen 24. aprila, Kotor je praktično „obezglavljen“ i vlast je u blokadi jer nova većina DPS-SD-HGI-LP podržana Lončarevićkom, nije donijela odluku o prenosu ovlašćenja gradonačelnika na jednog od tri potpredsjendika Opštine. Kako više niko nije ovlašćen da potpisuje naloge za plaćanje iz gardske kase, grad i zaposleni u lokalnoj uopravi trpe značajne posljedice.

Vatrogasci takođe traže sjednicu SO

Zahtjevima iopozicionih kotorskih partija i Lončarevićke da zakaže sjednicu SO i „učini sve kako bi se ova teška situacija prevazišla“, juče se pridružila i Sindikalna organizacija Službe zaštite i spašavanja Kotora.

Predsjednik Sindikata kotorskih vagtrogasaca Josip Marković Perovićki je uputio taj poziv ističući da oni „već tri mjeseca“ ne primaju plate i da su posljednjju zaradu dobili 28. marta „i od tada se snalazimo kako znamo i umijemo da prehranimo naše porodice.”

“Vama to ne izgleda strašno, jer Vi ne živite od plate pa zbog toga možete da izvodite političke eksperimente nad zaposlenima koji Vam, u ovom slučaju, služe za obračun sa neistomišljenicima.Mi, gospođo Perović, nemamo političku prepoznatljivost. Nama je svaki građanin Kotora, bez obzira koje je vjere i nacije isti. Naš je zadatak da pomognemo u svakoj situaciji, ne rijetko ugrožavajući i sopstvene živote", naveo je Marković u pismu Perovićki, dodajući da njegove kolege ne mogu da izdrže finansijski pritisak kojim su izloženi.

“Zbog toga Vas upozoravamo da prekinete agoniju zaposlenih u našoj Službi i cjelokupnoj opštini, da sazovete sjednicu SO i učinite sve kako bi se ova teška situacija prevazišla. Ukoliko to ne učinite smatraćemo Vas odgovornom za sve posljedice koje eventualno mogu da uslijede. Ako sjednicu ne želite da zakažete ili odlažete datum održavanja, smatraćemo da to činite kako bi nam naudili a Službu doveli u stanje oslabljene funkcionalnosti zbog nemogućnosti da servisiramo neophodnu opremu i održavamo je u skladu sa zakonskim propisima. Gđo Perović, da bi bilo potpuno jasno, pripadnici Službe zaštite i spašavanja nikada ne bi preduzeli ni jedan radikalni korak ako platu ne bi dobijali jer sredstava iz objektivnih razloga nema. Ali, političa prepucavanja preko naših leđa više nećemo da podnosimo", poručio je šef sindikata kotorskih vatrogasaca.

Služba zaštite io spašavanja Opštine Kotor jedna je od nekoliko u tom gradu u kojima dosadašnja lokalna vlast Demokrata, SD, URA, SDP i SNP nije vršila kadrovske promjene po svom dolasku na vlast prije skoro tri godine, već su na njenom čelu ostali kadrovi koje je tamo prethodno doveo DPS.

Bonus video: