Neće ponovo zvati Katnića: Vučurović, Bulatović i Krivokapić glasali "za", DPS uzdržan

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović je kazao da ništa nije uvaženo iz odgovora VDT-a, navodeći da su SDT i VDT obavezni da dođu na poziv Odbora
4616 pregleda 3 komentar(a)
Vučurović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Vučurović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2019. 19:05h

Odbor za antikorupciju neće ponovo zvati glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića na raspravu o rezultatima rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Odluka nije usvojena jer su za nju glasali samo predstavnici DF-a Jovan Vučurović i Predrag Bulatović i Ranko Krivokapić (SDP).

Poslanici DPS-a su bili uzdržani.

Dragutin Papović (DPS) je rekao da je time što se ovom inicijativom sada traže periodični izvještaj i ne pominje "Koverta" ,dokaz da je dijelom usvojeno nešto iz odgovora VDT-a kada je odbijen raniji dolazak na Odbor.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović je kazao da ništa nije uvaženo iz odgovora VDT-a, navodeći da su SDT i vrhovni državni tužilac (VDT) obavezni da dođu na poziv Odbora.

Daliborka Pejovic (DPS) je kazala da je inicijativa preuranjena.

"Ranije na odboru smo pričali da smo bili poniženi. Još gore bi bilo da opet budemo poniženi", kazala je Pejović.

Da se Katnić zove na raspravu, zatražio je član Odbora Jovan Vučurović (DF), nakon što su Katnić i VDT Ivica Stanković prethodno odbili pozive dva skupštinska odbora koja vrše parlamentarni nadzor nad radom Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Vučurović je na sjednici odbora kazao da je očigledno da Tužilaštvo neće da radi svoj posao.

"Očekujem i ne očekujem da će se pojaviti. Jasno je zašto su i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) vršili opstrukciju ranijih dolazaka SDT i VDT na saslušanje jer bi se ovdje bavili kriminalnim radnjama šefa njihove partije", rekao je on.

Ranko Krivokapić iz Socijaldemokratske partije (SDP) je kazao da bi se moralo doći i da nema aktuelnih afera.

"Svako od nas je izabran da bude sluga zakona i Ustava, ništa više od toga", rekao je Krivokapić.

Članovi Odbora iz DPS-a nijesu uzimali učešće u raspravi.

Odbor je za 20.novembar zakazao kontrolno saslušanje direktora Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i predsjednika Savjeta ASK povodom izmjena Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Na saslušanje će biti pozvani i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija (NVO

Bonus video: