Odložena sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva

"Uočen je ozbiljan napredak u odnosu na 18. novembar, kada je održana prethodna sjednica Odbora. Čini mi se da idemo u dobrom pravcu da dođemo do konkretnih rješenja do 18. decembra", kazao je Gvozdenović
1272 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Savo Prelević
Sa jedne od prethodnih sjednica, Foto: Savo Prelević

U radu Odbora za izborne reforme postignut je ozbiljan napredak, ocijenio je predsjednik tog skupštinskog tijela Branimir Gvozdenović, koji je zatražio da radni odbori jedan i pet dostave što skorije usaglašena rješenja.

Današnja sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva odložena je zbog nepostojanja kvoruma za rad.

"Uočen je ozbiljan napredak u odnosu na 18. novembar, kada je održana prethodna sjednica Odbora. Čini mi se da idemo u dobrom pravcu da dođemo do konkretnih rješenja do 18. decembra", kazao je Gvozdenović.

On je rekao da su komunicirali sa međunarodnim ekspertima i da je dogovoreno da oni dođu u drugoj sedmici decembra.

Gvozdenović je zamolio radni odbor jedan, koji se bavi Zakonom o izboru odbornika i poslanika i radni odbor pet, koji se bavi izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata, da dostave usaglašena rješenja.

"Zadužujem sve radne odbore da usaglašene predloge dostave Odboru za izborne reforme, kako bi iskomunicirali sa međunarodnim ekspertima”, naveo je on.

On je objasnio da su, u skladu sa dogovorom sa prethodne sjednice, poslali međunarodnim ekspertima određene draftove rješenja.

“U skladu sa tim, želim da odam posebno priznanje radnom odboru 1 koji je to uradio. Dostavili su nacrte i draft tabelu gdje je jasno precizirano šta su rješenja u postojećem Zakonu, šta rješenja koja nude pozicija i opozicija, kao i koja su to rješenja usaglašena sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom”, naveo je Gvozdnović.

Kako je dodao, u skladu sa dogovorom komunicirali su sa Savjetom Evrope i poslali predloge u vezi sa medijskim zakonima.

“Očekujemo da njihovi eksperti dođu u roku koji bi nam obezbijedio da zajedno sa njima možemo da raspravljamo o svim tim stvarima”, rekao je Gvozdenović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica pitao je Gvozdenovića da pojasni da li je dostavljen materijal u vezi sa radom radnog odbora 1 ili je samo pripremljen.

“Ne možete reći da je dostavljen, jer o dostavljanju odlučuje Odbor. Nije postignuta saglasnost da se uputi taj materijal, makar zbog određenog tehničkog sređivanja, a ima i nekih suštinskih razloga”, kazao je Koprivica.

On je istakao da je neophodno dodatno tehničko sređivanje.

Gvozdenović je objasnio da su poslali nacrte, sa naznakom da to još nije verifikovano, kako bi dobili potvrdu termina dolaska eksperata.

“Tražim od Vas da ubrzate posao da bi eksperti mogli da dođu u roku u kojem su nam potrebni. Ako budete odugovlačili sa tim dijelom, to može ličiti na neku vrstu opstrukcije”, kazao je Gvozdenović.

DPS: Opozicija opstruira rad Odbora

Današnja sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva pokazala je da je namjera opozicije da opstruira rad tog skupštinskog tijela, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako su kazali iz DPS-a, opozicija opstruira rad Odbora i to u trenucima kada su se pokazale naznake da do dogovora može doći.

"Dakle, očito je da na opozicionoj strani postoji strah od dogovora i trajnog gublitka alibija za izborne poraze, tako da se pojavljuju prvi znaci nervoze", smatraju u toj stranci.

Ipak, kako su naveli, nadaju se da se takva praksa neće nastaviti.

"I da ćemo se na kraju ipak vratiti razgovorima i zajedničkim dogovorima oko izbornog zakonodavstva a sve na osnovu preporuka OEBS-a uz saradnju sa akademskom i NVO zajednicom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: