Opozicija traži mandat za nove izbore

U ime 39 opozicionih poslanika na konsultacije kod predsjednika države će poći neko iz građanske opozicije
103 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ranko Krivokapić, Goran Danilović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.11.2016. 06:25h

Opozicione partije tražiće od predsjednika države Filipa Vujanovića mandat za sastav prelazne vlade bez DPS-a, koja bi organizovala slobodne i demokratske izbore.

To je dogovoreno na sinoćnjem sastanku predstavnika Demokratskog fronta, SDP-a, Demokrata i koalicije “Ključ”, saznaju “Vijesti”.

Vujanović je za srijedu zakazao sastanke sa predstavnicima političkih partija koje imaju poslanike u Skupštini Crne Gore, nakon kojih će predložiti mandatara za sastav nove vlade.

Opozicija juče nije prisustvivala konstitutivnoj sjednici Skupštine jer smatra da su izbori održani u vanrednim okolnostima gdje su građani zastrašeni navodnim državnim udarom. Njima su sporni mandati vladajuće koalicije jer su zasnovani, kako smatraju, na glasovima građana koji su plaćeni da glasaju za DPS, ali i zastrašenih hapšenjima na izborni dan.

Međutim, da bi se organizovali prvi slobodni izbori DF, SDP, Demokrate i “Ključ” saglasni su da treba tražiti mandat za prelaznu vladu. Zato će, u ime 39 poslanika, koliko je opozicija dobila na izborima, kod Vujanovića poći neko iz partija građanske orijentacije.

Ko će to biti, trebalo bi da bude dogovoreno na današnjem sastanku opozicije.

Opozicione partije ranije su ponudile manjinskim strankama da utvrde model vlade koju bi pristale da zajedno formiraju, bez DPS-a. DF bi u tom slučaju samo bio parlamentarna većina. Manjine još nijesu utvrdile stav, pravdajući to, navodno, najprije razgovorom sa predsjednikom države.

Vujanović je juče Televiziji Vijesti rekao da se vlada mora što prije formirati, i zbog spoljno politčkih interesa države, ali prije svega zbog unapređenja ekonomije i standarda građana.

„Zato ja ne smijem da odlažem konsultacije ili da ih imam više dana. Ja ću srijedu posvetiti tom sastanku sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, i istog dana predložiti mandatara“, rekao je on.

Kandidata za mandatara već je istakao DPS i to zamjednika predsjednika te partije Duška Markovića.

Lider DPS-a Milo Đukanović juče je na Cetinju izrazio nadu da će njegova partija ponovo sklopiti savez sa “prirodnim koalicionim partnerima”.

“U pregovorima ima prijatnijih i manje prijatnih tema. Prijatne teme su da mi dijelimo ono što su strateški ciljevi i interesi Crne Gore, manje prijatne su da svi žele da dobiju veći dio kolača u prethodno ograničenoj vladi u pogledu njene strukture i brojnosti. To nije ništa novo, tako su uvijek vođeni pregovori. Nema razloga da sumnjamo da ćemo doći do optimalne mjere saradnje unutar vlade i da ćemo stvoriti uslove, po mom očekivanju, da u sljedeće dvije ili tri nedjelje imamo izabranu vladu u parlamentu,” rekao je Đukanović.

Marković je već obavio prvi krug konsultacija sa predstavnicima manjinskih partija, koje su iznijele načelne zahtjeve u pravcu nastavka evroatlantskih integracija, ali i većeg prisustva u državnim institucijama.

Prema informacijama “Vijesti”, oni će tražiti mjesto potpredsjednika vlade i još dva resora, od kojih jedan ekonomski i Ministarstvo za manjinska prava.

Sa Markovićem je razgovarala i delegacija Socijaldemokrata, čiji je predsjednik Ivan Brajović juče rekao da “razgovara sa potencijalnim koalicionim partnerima neposredno, a ne putem medija”.

“Smatram da treba što prije da se dogovorimo o konstituisanju parlamentarne i izvršne vlasti i ne vidim da ima ikakvih problema do sad u ovim razgovorima. Očekujem da za relativno kratko vijeme postignemo dogovor i konačno sve završimo”, rekao je on na Cetinju.

Predsjednik države je konsultacije zakazao u vili “Gorica”, a prvi na spisku je DF čije zvaničnike vladajuća partija optužuje za državni udar. Oni su to odbacili, navodeći da je u pozadini svega strah da će opozicija razvlastiti DPS i formirati vladu sa manjinskim partijama.

Brajović: Sa partnerima i o Skupštini

Predsjednik SD Ivan Brajović nije želio da potvrdi da je njegova partija zainteresovana za mjesto predsjednika Skupštine, ali to nije ni demantovao. Na pitanje novinara da li će biti predsjednik Skupštine, on je rekao da “o tome razgovora sa koalicionim partnerima, ne putem medija”. Prema informacijama “Vijesti”, SD bi pristao i na mjesto potpredsjednika Skupštine.

Zvanični razgovori o resorima u novoj Vladi biće nastavljeni nakon što Filip Vujanović bude dodijelio mandat za njen sastav, što znači već u četvrtak.

Bonus video: