Opština Berane: Ministarstvo prosvjete pretvara Univerzitetski centar u privatno preduzeće Socijaldemokrata

"Iako još nije okončan sudski spor, u prostorije Univerzitetskog centra, useljavaju se đaci, čime resorno ministrastvo socijaldemokrata konačno pretvara ovo zdanje u privatno preduzeće SD-a, ne poštujući lokalnu politiku, i ne vodeći nimalo računa o razvojnoj politici našeg grada", kazali su iz Opštine Berane
788 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Berane, Foto: Opština Berane
Zgrada Opštine Berane, Foto: Opština Berane

U prostorije Univerzitetskog centra u Beranama useljavaju se đaci, iako još nije okončan sudski spor, saopštili su iz Opštine Berane i optužili Ministarstvo prosvjete da to zdanje pretvara u privatno preduzeće Socijaldemokrata (SD).

U saopštenju beranske Opštine, navodi se da je očigledno da se nastavlja nepravedna politika Vlade Crne Gore prema tom gradu, odnosno u ovom slučaju "klasičina otimačina od Ministarstva prosvjete".

"Iako još nije okončan sudski spor, u prostorije Univerzitetskog centra, useljavaju se đaci, čime resorno ministrastvo socijaldemokrata konačno pretvara ovo zdanje u privatno preduzeće SD-a, ne poštujući lokalnu politiku, i ne vodeći nimalo računa o razvojnoj politici našeg grada", kazali su iz Opštine Berane.

Oni su rekli da je zemljište na kom se nalazi Univerzitetski centar bilo u vlasništvu Opštine Berane, koje je 2010. godine dobilo i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju tog objekta, a od Ministarstva održivog razvoja i turizma i upotrebnu dozvolu 2017. godine.

"Na žalost, na volšeban način, 2018. godine ovo zdanje prelazi u ruke Vlade Crne Gore, odnosno njenog Univerziteta, čime je prekršen svaki način dogovora i odbijena ruka saradnje pružena sa naše strane", navode iz Opštine Berane.

Oni su poručili da će pravdu da traže sudskim putem i u upravnom postupku kako bi dokazali da je da je imovina "Opštine Berane oteta i predata Vladi Crne Gore". Iz Opštine Berane su kazali da su o svemu upoznali i predsjednika Vlade i da sudski spor još nije završen. Kako su rekli, poslednja dešavanja govore da SD-u i "njihovom Ministrastvu prosvjete ni najmanje nije stalo da Berane bude univerzitetski centar u pravom smislu te riječi".

"Nedobijene akreditacije za nove studijske programe, za šta su postojali kapaciteti u ovoj zgradi, nepostojanje volje i želje da se rekonstruiše škola na Donjim Lugama, iako je Opština uradila svoj dio posla uz gotov projekat, govore u prilog tezi da su uskostranački interesi socijaldemokrata iznad interesa beranske lokalne uprave", rekli su Opštine Berane.

Oni su naveli da se može očekivati da u taj objekat budu smještene i opštinske prostorije socijaldemokrata ili njima bliskih partija, "čime bi i konačno bio zaokružen projekat otvorene otimačine, koji se sprovodi prema Beranama".

"Bez obzira na ovakvu pogubnu politiku Vlade Crne Gore prema našem gradu čime Univerzitetski centar gubi svoj osnovni smisao, lokalna uprava nastavlja sa svojom odgovornom, razvojnom politikom u interesu svojih Beranki i Beranaca", poručili su iz Opštine Berane.

Bonus video: