Jokić: U Kotoru se rađa nova Pozitivna

Odbornici SDP u SO Kotor dr Bruna Lončarević, mr Tena Božović i Goran Brguljan, nijesu se pojavili u skupštinskoj sali
9894 pregleda 22 komentar(a)
Jokić, Foto: Opština Kotor
Jokić, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 31.03.2019. 14:18h

Manje od 24 sata nakon što su njeni poslanici u Podgorici na protestu građana Odupri se-97.000 potpisali Sporazum o budućnosti sa svim ostalim opozicionim partijama i organizatorima građanskog protesta, Socijaldemokratska partija je u Kotoru, ostavila bez kvoruma lokalnu vlast u kojoj i sama participira, i time zadala možda i posljednji udarac vlasti opozicionih partija u tom gradu.

Odbornici SDP u SO Kotor dr Bruna Lončarević, mr Tena Božović i Goran Brguljan, nisu se pojavili u skupštinskoj sali na zasijedanju koji je, na posljendji dan kada po zakonu lokalni parlamnet mora donijeti budžet za tekuću godinu, zakazala predsjednica SO Dragica Perović (DSS). Budući da na sjednicu nisu došli ni odbornici u Kotoru opozicionih DPS, SD, LP i HGI, parlamet sa okupljenih ostalih 14 odbornika Demokrata, URA, DF i SNP iz vladajuće koaluicije, nije imao kvorum da započne sa radom.

Na dnevnom redu je sjednice, pored ostaloga, bio predlog Odluke o kupovini nepokretnosti u vlasništvu privrednog društva “Jugopetrol” AD, predlog Odluke o završnom računu Budžeta Opštine Kotor za 2017.godinu i predlog Odluke o utvrđivanju Nacrta Statuta Opštine Kotor. Zbog nedonošenja budžeta za 2019.

Do isteka krajnjeg roka kada je to lokalna Skupština mogla da učini, budžet će sada svojom odlukom, u skladu sa mogućnostima koje mu stoje na raspolaganju po Zakonu o lokalnoj samouporavi, po svemu sudeći donijeti sam gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate).

"U konsultaciji sa pravnim službama pronaći ćemo način da grad nastavi da funkcioniše, jer modaliteti za to, svakako, postoje. Kao predsjednik Opštine i kao neko ko rukovodi izvršnom vlašću ovog grada mogu da obećam da će finansiranje funkcionisati. U prethodnom periodu su se desile neke zakonske izmjene pa ne bih da danas kažem nešto što bi se sjutra pokazalo nepreciznim, zato ćemo naravno obaviti konsultacije sa pravnicima. Postoje novi modaliteti koji su uvedeni kroz novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave, postoje i oni stari kroz Zakon o lokalnoj samoupravi, a tiču se nadležnosti predsjednika Opštine. U svakom slučaju, grad će funkcionisati", rekao je Jokić novinarima.

On je kazao da ga izostanak odbornika SDP koja je inače, prije nekoliko dana sa DPS, SD i HGI podnijela inicvijjativu za Jokičevu smjenu, sa sjednice ne iznenađuje, ali da je takav postupak ove partije “opstruiranje i licemjerstvo”.

SDP je inače, nezadovoljan što je Jokić prije petnaest dana u ime Opštine kao većinskog vlasnika preduzeća Luka Kotor AD, na Skupštini akcionara te firme glasao da ona potpiše ugovor o dodjeli prevenstvene koncesije za upravljanje kotorskom lukom u narednih 12 godina, pokrenuo inicijjativu za smjenu gradonačelnika. Oni su Jokića optužili za navodnu nerealizaciju Strateških planova razvoja Kotora, kao i za samovlašće jer je navodo, gradonačenik spriječavao odbornike da donose odluke o važnim pitanjima za grad ne održavajuči sjednice SO, pa je onda Jokić umjesto parlamenta donosio te odluke.

“Odbonici SDP došli na sjednicu gradske skupštine dan nakon što je njihovo rukovodstvo u Podgorici potpisalo sporazum pred desetinama hiljada građana i obavezalo se na opoziciono djelovanje na skupu na kojem je od strane organizatora izražen zahtjev da se opozicione opštine očuvaju i prekine bilo kakva vrsta inicijative ili saradnja sa DPS-om. Bila je ovo prilika za raspravu u okviru otvorene političke pozornice, a oni opet nisu došli i to smatram licemjernim. Svoj politički motiv za njihovu, sada već, formalnu saradnju sa DPS-om u Kotoru nalaze u tome da se ne održavaju skupštine. Imali smo priliku da po ko zna koji put vidimo to licemjerno ponašanje. Vidjeli smo da, kada je na dnevnom redu skupštine bila tema Luke Kotor nisu došli, danas nisu došli kad je budžet u pitanju i kada je trebalo da raspravljamo o temama koje su od vitalnog značaja za grad, tako da je njihova namjera da opstruiraju rad grada i uprave –jasna", poručio je Jokić nazivajuči ponašanje SDP u Kotoru “rađanjem nove Pozitivne, kojem svjedočimo i danas i mjesecima unazad.”

Potpredsjednica Opšptine I čelnica OO GP URA Kotor lJiljana Popovć-Mopkov medijima je kazala da je današnja sjednica SO trebala biti održana I das u odbornici koji se ne slaću sa predlogom budčćeta, mogli glasati protiv njega, a ne da se ne pojave na sjednici.

“Ako ovo danas nije znak da mi nemamo koalicionu većinu, onda je najbolje da skratimo mandat sami sebi, da mandate vratimo građanima i da idemo na nove izbore. Ja mislim da se zaista ne smijemo kriti iza ovoga što se dešava na državnom nivou i da pod okriljem nekog većeg interesa dovodimo grad u stanje blockade”, istakla je Popović-Moškov, iako je I URA potpisala Sporazum koji predviđa obevezu opozicioinim partijama da ne izlaze na bilo koje izbore dok se ne formira tehnilka Vlada I stvore uslovi za fer izborna nadmetanja.

Jokić: Ja neću predati Kotor u ruke DPS

"U situaciji kada po prvi put nakon tri decenije imate desetine hiljada građana na ulici koji sedam nedjelja mirno protestvuju protiv mafiokratskog režima, kada imate po prvi put ozbiljan pritisak na takav režim, kada imate potpise 39 poslanika da će se bojkotovati izbori na svim nivoima dok se ne stvore uslovi za demokratske i fer izbore, u takvoj situaciji izazivati izbore – značilo bi predati grad u ruke DPS-u. Takođe, svaka vrsta političke kombinatorike, podnošenje inicijativa i političkih predloga sa DPS-om znači predaju grada u ruke DPS-u. Ja kao gradonačelnik, jedan od opozicionih političara, kao funkcioner Demokrata, uradiću sve što je u mojoj moći da grad Kotor ne predamo DPS-u. Moja odgovornost leži kod građana Kotora koji su 16. oktobra 2016. godine većinom glasali za smjenu DPS-a. Svi konstituenti dosadašnje koalicije su svoje glasove dobili, upravo, na tome da treba razvlastiti DPS. Ako neko danas misli da će na tim odborničkim mandatima vratiti grad DPS-u bez izbora, to će se nazvati pravim imenom. To je rađanje nove Pozitivne, kojem svjedočimo i danas i mjesecima unazad", kazao je Jokić.

SDP: Jokić je gori od Miomira Mugoše

Klub odbornika SDP u SO Kotor je nakon neodržane sjednice parlamenta, izdao saopštenje za javnost u kome su poručili da se u Kotoru “nastavlja se pravno-političko divljanje od strane dvojca Jokić–Jonica.”

“Nezabilježeno od kada je Miomir Mugoša sam donosio odluke o raspolaganju imovinom Podgoričana, a za što ga sada sude.Ali Mugoša nije ni pomislio da uništava svjetsku prirodnu i kulturno-istorijsku bašinu pod zaštitom UNESCO-a. Kotor treba koncesiju za luku, ali ne na štetu Kotorana i UNESCO-a”, poručili su iz partije Ranka Krivokapića.

Tvrde da je Jokić uz podršku Snežane Jonice iz SNP-a, sklopio štetan ugovor po građane Kotora o koncesiji za Luku “ne pitajući nikoga u Kotoru, gazeći i ustavna zakonska prava SO Kotor, obaveze prema UNESCO-u, naučnim i stručnim institucijama u Kotoru”.

Smatraju da se o Jokićevom postupku sa lukom morala sazvati posebna sjednica SO i da je ona “morala biti prije ove koju danas pokušavaju održati.”

“Odbornici SDP mu ovaj put ne žele biti dekoracija za dalje nezakonitosti i samovlašće kao što su bili u decembru 2018. Tada su to istrpjeli da bi sačuvali Kotor od prinudne upave Vlade, a što je opet dvojac Jonica – Jokić bio "skuvao" za građane Kotora", saopštili su iz Kluba odbornika SDP.

Bonus video: