Orban šalje bodljikavu žicu Crnoj Gori za doček migranata

Mađarska Vlada donirala Crnoj Gori spiralnu žicu za pokrivanje 25 kilometara granice za slučaj migrantske krize
182 pregleda 36 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2018. 19:31h

Mađarska Vlada doniraće Crnoj Gori spiralnu bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice, kako bi se Crna Gora pripremila za mogući veći priliv migranata. To je između ostalog predviđeno Ugovorom koji su sredinom aprila potpisala ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Mađarske a koji je u četvrtak potvrdila Vlada.

Ugovorom je, između ostalog, predviđeno da Vlada Viktora Orbana obezbijedi transport žice do Crne Gore kao i da angažuje eksperte koji će crnogorske kolege obučavati kako da je postave. Kako se navodi, crnogorska strana obavezna je da im obezbijedi smještaj i hranu.

“Mađarska je ponudila donaciju spiralne žice za pokrivanje 25 kilometara državne granice, sa ciljem bolje pripremljenosti Crne Gore za mogući veći priliv migranata kroz našu teritoriju. Policijska saradnja između Crne Gore i Mađarske je bazirana na Konvenciji o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (PCC SEE), s obzirom na to da su obje države njene potpisnice, što je u isto vrijeme i pravni osnov za potpisivanje Ugovora o donaciji opreme”, navodi se u ugovoru.

Ističe se i da je donacija oslobođena od mogućih potrebnih dozvola, uvoznih i izvoznih davanja, carina, poreza na dodatu vrijednost i drugih javnih davanja koje propisuje crnogorsko zakonodavstvo. Iz resora na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić, “Vijestima” nisu odgovorili kada će i gdje biti postavljena žica i na koji će način biti zaštićeno 296 kilometara granice sa Srbijom, Albanijom i Kosovom gdje su najveće šanse za priliv migranata.

Mađarska, koja se nalazi na ruti izbjeglica i migranata koji žele otići u zapadnu Evropu, postavila je prošle godina bodljikavu žicu na granici sa Srbijom i Hrvatskom, proglašavajući vanredno stanje u pograničnom području. Mađarska Vlada je tada povećala kazne za one koji ilegalnim putem pokušaju preći granicu a pojedine djelove zaštitne ograde stavila pod električni napon. Prethodno je Austrija bodljikavu žicu postavila na granici sa Slovenijom kako bi bolje kontrolirasa prolazak migranata. Predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava negodovali su zbog tog poteza navodeći da bodljikava žica “asocira na koncentracione logore”, dok je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk stao u odbranu upotrebe bodljikave žice protiv migranata, ističući da je zaštita spoljnih granica šengenske zone “preduslov” za rješenje izbjegličke krize. Navodeći da je ponekad “neophodno da se preduzmu oštrije mere, ako se želi zaštititi Šengen”, Tusk je tada rekao da je to najbolji primjer kako sveobuhvatni evropski plan može da funkcioniše.

Vlada fokusirana na zaštitu granica

U Ugovoru se navodi da je kontrolisano upravljanje granicama i graničnim prelazima osnovni preduslov za očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti.

“Kao i svaka druga država, i Crna Gora je u obavezi prema svojim građanima da štiti svoj integritet. Crna Gora teži da zadrži primarnu odgovornost za upravljanje sopstvenim granicama, kako u sopstvenom interesu, tako i u interesu susjeda i država članica Evropske unije. Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu radi na jačanju kapaciteta granične policije, što direktno utiče na operativnost rada policije, a neposredno na pravna i fizička lica”, navodi se.

Bonus video: