Parlament potrošio 243 hiljade eura na troškove poslanika: Šabović prvi među jednakima

Njemu je prošle godine za putne troškove isplaćeno 11.553 eura
128 pregleda 0 komentar(a)
Parlament CG, Husnija ŠAbović, Foto: Luka Zeković
Parlament CG, Husnija ŠAbović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.03.2014. 20:53h

Skupština Crne Gore prošle godine je potrošila 243 hiljade eura za dnevnice i putne troškove poslanika kako bi dolazili na sjednice parlamenta i radnih tijela, a najviše novca za putovanja isplaćeno je poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS) Husniji Šaboviću.

Prema podacima skupštinske službe na dnevnice poslanika prošle godine potrošen je 183.581 euro, dok je za dnevnice isplaćeno skoro 60 hiljada eura.

Šaboviću je prošle godine za putne troškove isplaćeno 11.553 eura, dok je za dnevnice dobio dvije hiljade eura. Poslanik DPS-a je redovan na sjednicama plenuma, i član je Odbora za politički sistem i Odbora za ljudska prava.

Skupštinski poslovnik parlamentarcima daje pravo na platu, naknadu plate, nagrade i druge naknade za obavljanje funkcije. Poslanik koji obavlja i dodatnu funkciju u Skupštini, kako se navodi, ima pravo na dodatak za tu funkciju.

Najmanje novca za dnevnice isplaćeno je Predragu Sekuliću (DPS), Velizaru Kaluđeroviću (SNP), Zoranu Miljaniću i Predragu Bulatoviću (DF), koji su dobili po devet eura.

Odlukom Administrativnog odbora poslanicima koji nijesu iz Podgorce dato je pravo da, uz platu, za svaki dolazak na skupštinske sjednice dobijaju dnevnice, dok svi parlamentarci imaju pravo na nadoknadu putnih troškova.

Na osnovu te odredbe, osim Šabovića najviše novca za putne troškove isplaćeno je Kemalu Zoronjiću iz Bošnjačke stranke kome je isplaćeno 6.729 eura. Rešid Adrović (DPS) je za putne troškove dobio 6.125 eura, a njegovom partijskom kolegi Saši Pešiću isplaćeno je skoro šest hiljada eura, Ameru Kalaču (BS) plaćeno je 5.659, Šefkiji Muriću (DPS) 5.685 eura, a poslaniku Pozitivne Crne Gore Dritanu Abazoviću je isplaćeno pet hiljada eura.

Odlukom Administrativnog odbora iz 2007.godine, predvođeno je da se iz skupštinskog budžeta poslanicima isplaćuje nadoknada za korišćenje privatnog vozila za dolazak na sjednice, koja se računa na osnovu udaljenosti mjesta prebivališta.

Na osnovu posebnog pravilnika poslanici sa Žabljaka za putne troškove dobijaju 100 eura, dok se onima iz Plava, među kojima je i Šabović, za dolazak na sjednicu isplaćuje 97 eura. Za poslanike koji dolaze iz Pljevalja troškovi putovanja su 94 eura, dok se onim iz Rožaja, među kojima su Kalač i Murić, isplaćuje 92 eura po sjednici. Putni troškovi za poslanike iz Herceg Novog su 67 eura, Plužina 58, Mojkovca 48,6, Ulcinja 47, Tivta 45, Kotora 43, Kolašina 37, Budve 32 i Nikšića 30 eura.

Službena vozila parlamenta koriste predsjednik, potpredsjednici, šefovi poslaničkih klubova i administrativnog i odbora za međunarodne odnose

Odlukom je predviđeno da poslanici koji putuju iz Bara za troškove dobijaju 29 eura, sa Cetinja 18, dok paralamentarci iz Podgorice i Danilovgrada dobijaju 11, odnosno devet eura. Svi poslanici, osim onih iz Podgorice, za svaki dolazak na plenarnu i sjednice radnih tijela uz platu dobijaju i 18 eura dnevice.

Po tom osnovu za dolazak na parlamentarne sjednice najviše novca je isplaćeno poslaniku Albanske koalicije Fatmiru Đeki, kojem je prema podacima Skupštine, za dnevnice isplaćeno 2.259, dok je Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta za dnevnice je dobio 2.124 eura. Ljerki Dragićević iz HGI isplaćeno 2.100 eura.

Najmanje novca za dnevnice isplaćeno je Predragu Sekuliću (DPS), Velizaru Kaluđeroviću (SNP), Zoranu Miljaniću i Predragu Bulatoviću (DF), koji su dobili po devet eura. Prema godišnjem izvještaju skupština je u 2013. održala 33 sjednice.

Šehović, Kalezić i Krušo ne naplaćuju putne troškove

Prema podacima skupštinske službe 15 parlamentaraca prošle godine nije koristilo pravo na dnevnice i putne troškove. One nijesu isplaćivane predsjedniku i potpredsjednicima parlamenta, a putni troškovi i dnevnice nijesu plaćane šefovima poslaničkih klubova Milutinu Simoviću (DPS), Aleksandru Damjanoviću (SNP) i Mladenu Bojaniću iz Pozitivne.

Službena vozila parlamenta koriste predsjednik, potpredsjednici, šefovi poslaničkih klubova i administrativnog i odbora za međunarodne odnose. Putni troškovi i dnevnice nijesu isplaćivani ni Damiru Šehoviću, Rifatu Rastoderu, Slobodanu Krušu Radoviću, Mevludinu Nuhodžiću i Jelisavi Kalezić.

Bonus video: