Policija ispituje plus i minus budvanskog DPS-a

Provjerava se da li je bilo pritisaka na zaposlene u "Budvanskoj rivijeri" uoči oktobarskih izbora
10 komentar(a)
Spisak Budvanska rivijera, Foto: Arhiva "Vijesti"
Spisak Budvanska rivijera, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.02.2013. 16:50h

Budvanska policija je po nalogu osnovnog državnog tužioca iz Kotora Borisa Savića, saslušala pet radnika Hotelske grupe "Budvanska rivijera".

Time je započela predistražne radnje u slučaju "siguran glas" zbog optužbi SNP-a da je DPS uoči oktobarskih parlamentarnih izbora politički pritiskao zaposlene u opštinskim i državnim firmama u metropoli turizma.

SNP je početkom oktobra 2012. objelodanila spiskove o političkoj pripadnosti zaposlenih, koje je DPS navodno pravio po opštinskim javnim preduzećima i ustanovama, kao i u firmama koje su u vlasništvu države.

Osima za HG "Budvanska rivijera", SNP je objavio da su spiskovi pravljeni i u Domu zdravlja, Pošti, Elektrodistribuciji, JU"Muzeji, galerije i biblioteka", Srednjoj školi "Danilo Kiš" i osnovnim školama. DPS, kao i rukovodioci "prozvanih" firmi, tada su oštro demantovali navode SNP-a.

Ljubo Rađenović, koji je dugo godina jedan od vodećih stratega budvanskog DPS-a, inače otac aktulenog gradonačelnika Lazara Rađenovića, potvrdio je za "Vijesti" da je dao izjavu u policiji

"Ovlašćeni policijski službenici budvanske policije postupaju po zahtjevima osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru koji se odnose na prijavu MANS–a u vezi sa člancima objavljenim u "Vijestima" i "Danu", navedeno je u dopisu šefa Kriminalističke policije Budve Siniše Stojkovića, koji je krajem decembra dostavljen SNP.

Kako je "Vijestima" potvrđeno u policiji, saslušano je pet radnika hotelske grupe, a isti postupak će, po nalogu tužioca, biti nastavljen i sa zaposlenima u ostalim firmama.

Policiju je posebno interesovalo da li su znali da se u firmi prave sipiskovi o poitičkoj pripadnosti i da li je istina da ih je bilo ko ispitivao ili vršio pritisak. Njima su posebno bili interesantni slučajevi sa spiskova gdje je u rubrikama stavljano da su neodlučni ili da sa njima treba izvršiti dodatni razgovor.

U spiskovima koje je SNP dostavio medijima ima nekoliko kolona. U koloni sa oznakom "+" navodno su označeni oni zaposelni koji će glasati za vladajuću koaliciju DPS-SDP, u koloni, oznaka "-" označavala je da je taj radnik suprotnog političkog opredjeljenja, dok je postojala i kolona "razgovor", kao i ona "ne izlazi".

U policiji su potvrdili da su radnici ispitani, ali nijesu htjeli da saopšte šta su izjavili.

Policija je po nalogu tužioca još prije mjesec uzela izjave i od nekoliko istaknutih funkcionera lokalnog DPS-a, među kojima i Ljuba Rađenovića, direktora za razvoj u HG "Budvanska rivijera".

Rađenović, koji je dugo godina jedan od vodećih stratega budvanskog DPS-a, inače otac aktulenog gradonačelnika Lazara Rađenovića, potvrdio je za "Vijesti" da je dao izjavu u policiji.

"U jednom krajnje korektnom razgovoru ispričao sam im sve o mojim saznanjima. Prije svega, nije bilo nikakvog kršenja zakona, niti je od strane DPS-a, vršen bilo kakav politički pritisak na bilo kojeg zaposlenog", kazao je Rađenović.

Bonus video: