Politički inat čuva haos u biračkom

Određeno mjesto glasanja nema 6.500 birača, za 120.000 je promijenjeno, a ne zna se ni konačan broj biračkih mjesta
6 komentar(a)
Vlado Dedović, Foto: CEMI
Vlado Dedović, Foto: CEMI
Ažurirano: 20.08.2016. 14:17h

Član Državne izborne komisije Vlado Dedović (CEMI) ocijenio je zabrinjavajućim to što između te institucije i MUP-a nema nikakve komunikacije, iako su izbori za dva mjeseca a „stanje biračkog spiska zabirnjavajuće“.

„Do sada, nijedna zajednička koordinisana aktivnost dviju institucija nije sprovedena radi unapređenja stanja i stvaranja povjerenja svih aktera u sadržinu biračkog spiska. Od raspisivanja izbora do danas održana su dva sastanka na nivou četiri službenika MUP-a i DIK-a koje je inicirala Misija OEBS-a. To dovoljno odslikava u kakvom je stanju međuinstitucionalna saradnja i koordinacija cjelokupnog izbornog procesa“, rekao je Dedović za „Vijesti“.

On je podsjetio da je prije lokalnih izbora u Tivtu, u aprilu ove godine, potpisan Memorandum o saradnji između dvije institucije. Tada je MUP vodio vicepremijer Duško Marković (DPS).

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović (Demos) rekao je ranije da ga zabrinjava nezainteresovanost DIK-a, jer od kada je na tom mjestu nije dobio ni jedan dopis predsjednika Budimir Šaranovića u kojem traži da se ispravi nepravilnost ili u kome prepoznaje nadzor.

„Birački spisak čije je vođenje povjereno MUP-u a kontrola DIK-u, predstavlja ključni segment izbornog procesa. Stanje biračkog spiska je zabrinjavajuće. Preko 6.500 birača još uvijek nema određeno biračko mjesto. Postoji preko 120.000 birača kojima je promijenjeno biračko mjesto, a još se ne zna da li su oni obaviješteni o tome. Još uvijek nemamo konačan broj biračkih mjesta. Ovo su samo neke od informacija koje ukazuju na ozbiljnost situacije i neophodnost ostvarivanja većeg stepena komunikacije između MUP-a i DIK-a u uspostavljanju ažurnog i pouzdanog biračkog spiska“, upozorava Dedović.

On je ocijenio da u problematici međuinstitucionalnih odnosa MUP-a i DIK-a vidi mnogo politike a veoma malo suštinske spremnosti da se obje institucije posvete obezbjeđenju uslova za održavanje izbora.

Dedović podsjeća da će primjena sistema elektronske identifikacije birača zahtijevati detaljne analize i pripremne aktivnosti. Vremena je sve manje, a stvarnih pripremnih aktivnosti DIK-a i MUP-a za sprovođenje izbora i novog sistema identifikacije birača na preko 1200 biračkih mjesta, tvrdi, do sada nije bilo.

Skupštinski odbor za kontrolu izbornog procesa će se u utorak baviti ovim pitanjima, a na odvojene sjednice pozvani su ministar i predjsednik DIK-a.

Koordinaciono tijelo treba da ukaže na probleme u CBS

“Vođenje biračkog spiska, prema Zakonu o biračkom spisku podrazumijeva i analizu podataka iz biračkog spiska i preduzimanje mjera radi obezbjeđenja njihove međusobne usklađenosti i tačnosti. U ovom segmentu vidim svrhu postojanja Koordinacionog tijela MUP-a koje bi trebalo da se detaljnije pozabavi analizom biračkog spiska i ukaže MUP-u na problematične tačke kako bi se otklonile sve sumnje u njegovu sadržinu. DIK, svi politički subjekti – koji ne učestvuju u radu Koordinacionog tijela, na isti način treba da se pozabave ovom problematikom i ukažu MUP-u na sve propuste u vođenju biračkog spiska, kako bi se elimisale”, navodi član DIK-a.​

Partije ne smiju biti prepuštene samokontroli, predložiću provjeru

Odbor je pozvao predstavnike DIK-a da, između ostalog, odgovore kako će kontrolisati da građani ne potpišu podršku za više od jedne izborne liste.

„DIK mora da pronađe novi okvir provjere potpisa podrške izbornim listama. Predložiću da se uvede metod kontrole potpisa putem neposrednog kontatka - telefonskim putem sa minimum 20 odsto birača koji su dali podršku određenoj izbornoj listi. Eventualne zloupotrebe ličnih podataka, ili falsifikovanje potpisa za prikupljanja podrške izbornim listama, mogu predstavljati osnov za pokretanje krivične odgovornosti podnosilaca izbornih lista. Na tome ću insistirati jer partije ne smiju biti prepuštene samokontroli, pogotovu imajući u vidu prava u izbornom procesu koja stiču nakon verifikacije izbornih lista, počevši od finansiranja aktivnosti kampanje pa nadalje“, objasnio je Dedović.

Bonus video: