Pompea će štititi u mjestu i pokretu

Najveće mjere obezbjeđenja za čuvanje državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država
13887 pregleda 32 komentar(a)
Pompeo sa suprugom Suzan, Foto: AP Photo/Andrew Medichini
Pompeo sa suprugom Suzan, Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Boravak državnog sekretara SAD Majka Pompea u Podgorici veliki je bezbjednosni zadatak Odsjeka za obezbjeđenje stranih štićenih ličnosti Uprave policije, koji će po najvećim standardima nekoliko sati obezbjeđivati stranu delegaciju tokom boravka u Crnoj Gori.

Avion sa trećim čovjekom najjače zemlje svijeta sletjeće rano ujutro na podgorički aerodrom, gdje će ih dočekati ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ali američki bezbjednjaci još nijesu dostavili precizno vrijeme kada će letjelica dotaknuti pistu. Plan je da delegacija blokiranom trasom prođe najvećom brzinom od aeredoroma do vile “Gorica”, gdje će 10 minuta prije 10 časova početi sastanak Pompea i predsjednika Mila Đukanovića. Državni sekretar Amerike nakon toga sastaće se sa premijerom Duškom Markovićem, nakon čega će se obratiti novinarima.

Najveće mjere obezbjeđenja delegacije iz SAD biće odrađene prema 1. stepenu mjera fizičke, operativno-preventivne i protivdiverzione zaštite u mjestu, ali i u pokretu.

To će značiti da će prije prolaska delegacije SAD - aerodrom, trasu ali i vilu “Gorica” i okolinu pregledati službenici protivdiverzione zaštite štićenih ličnosti, kako bi se isključila mogućnost nekog napada.

Saobraćajna policija biće zadužena da blokira aerodrom, glavnu trasu, ali i sve bočne saobraćajnice kako bi svita bezbjedno stigla u vilu, a potom i vratila poslije podne do aerodroma Podgorica.

“Vijesti” saznaju da će na svakom čvorištu trase biti po jedan policajac, kako bi spriječili mogući prekid kolone.

“Duž trase obezbjeđivaće se i svi objekti po dubini - naselja ali i objekti koji se nalaze tik uz saobraćajnice kuda će proći delegacija sa američkim sekretarom. U cilju efikasne bezbjednosne zaštite ove strane delegacije, danima je bila angažovana i Grupa za operativno-preventivni rad, koji su prikupljali podatke od bezbjednosnog značaja.

Inspektori u civilu su takođe zaduženi za bezbjedan boravak delegacije SAD. I policijski psi će biti angažovani na aerodromu, ali i oko vile. Vjerujte, do Pompea neće smjeti ni ptica da preleti”, kazao je sagovornik “Vijesti”, koji je uključen u organizaciju štićenja strane delegacije.

U avgustu 2017. godine Uprava policije je imala gotovo isti bezbjednosni zadatak kada je u Podgorici boravio potpredsjednik SAD Majk Pens. Pompeo je prvi američki državni sekretrar koji je posjetio Crnu Goru. On će nakon posjete Podgorici, evropsku turneju nastaviti posjetom Sjevernoj Makedoniji.

Bonus video: