Pompeo: Vlada Crne Gore da povede dijalog sa SPC oko Zakona

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Majk Pompeo, kako navode iz Mitropolije, ističe da su on i predsjednik Tramp čvrsto uvjereni da pojedinci bilo gdje u svijetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju vjeru
28642 pregleda 57 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: AP
Majk Pompeo, Foto: AP

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi Crne Gore da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovesti i njegovoj primjeni, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti da bude u skladu sa crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”, poručio je Pompeo u pismu-odgovoru koje je poslao Arhiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

Zahvaljujući se na pismu koje mu je prethodno poslao vladika Elpidofor, Majk Pompeo, kako navode iz Mitropolije, ističe da su on i predsjednik Tramp čvrsto uvjereni da pojedinci bilo gdje u svijetu imaju neotuđiva prava da mirno i otvoreno praktikuju svoju vjeru.

On dalje navodi da je američka vlada pratila razvoj situacije u vezi sa donošenjem novog Zakona o slobodi veroispovesti.

“Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi sa vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila predloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije sprovela inkluzivne i detaljne konsultacije sa vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija. Iako su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog stalnih tenzija i nedavnih izolovanih slučajeva nasilja”, kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

Bonus video: