Ponudiće SNP-u mjesta u opštini

Stranačke centrale u Podgorici tvrde da opozicija u Kotoru mora da se dogovori što prije kako ne bi rizikovala raspisivanje novih izbora
23 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 06:44h

Stranačke centrale opozicionih partija planiraju da Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) u Kotoru ponude političku platformu o saradnji, kako bi se u tom gradu što prije formirala vlast, saznaju “Vijesti”.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz opozicije, ponuda bi mogla biti poslata do kraja nedjelje, a u njoj bi osim političkih prinicipa bile precizirane i funkcije koje bi u novoj vlasti pripale SNP-u. Zajedničku platformu bi trebalo da pripreme Demokratski front, pokret URA, Demokrate i Socijaldemokratska partija (SDP).

“U partijskim centralama procijenjeno je da razgovori o formiranju nove vlasti traju predugo i da bi dodatno prolongiranje moglo da izazove krizu, moguće i raspisivanje novih izbora. Opozicija ne smije da ispusti priliku za smjenu vlasti u Kotoru”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz jedne od stranaka koje imaju odbornike u tom gradu.

Opozicione partije ni juče nijesu uspjele da se dogovore o formiranju nove većine, a na sastanku na kojem su prvi put prisustvovali i predstavnici SDP-a, predstavljeni su različiti modeli za formiranje vlasti. Demokratski front, SNP, Demokrate, pokret URA i SDP u Kotoru zajedno imaju 17 od ukupno 33 odbornika, što im omogućava da smijene DPS koji je do sada upravljao gradom. Iako su odbornici Demokratskog fronta, Demokrata, pokreta URA i SDP-a tada potpisali dokument u kojem se obvezuju da neće sklapati postizborne saveze sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), odbornici SNP-a nijesu htjeli da stanu iza tog dokumenta. Predsjednik kotorskog SNP-a Branko Ivanović tada je tražio da prije dogovora opozicije funkcioneri SDP-a napuste mjesta u opštinskim organima. Ivanović je kazao da predstavnici SDP-a ne mogu učestvovati u pregovorima sa opozicijom, dok njihovi predstavnici istovremeno sjede u opštinskoj vlasti sa DPS-om.

Sjednica lokalnog parlamenta biće održana danas, i očekuje se da na njoj budu verifikovani mandati odbornika. Na sjednici neće biti izabran predsjednik lokalnog parlamenta.

Bonus video: