Postignut dogovor: Usvojeni amandmani za reformu izbornih zakona

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović predložio je izmjene odluke o Odboru za izborne reforme kojima bi se produžio rok izmjenu zakona, dok su članovi Odbora za politički sistem iz vladajuće koalicije predložili amandmane kojima se mijenja naziv Odbora, način odlučivanja i nadgledanja implementacije izbornih reformi
24669 pregleda 101 komentar(a)
Sa današnje sjednice Skupštine, Foto: Filip Roganović
Sa današnje sjednice Skupštine, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.08.2019. 00:24h

Skupština Crne Gore je glasovima 42 poslanika usvojila izmjene odluke o Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona, kojom će izborne reforme morati da predloži do 15. novembra.

Odluku su podržali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), manjinskih stranaka i Liberalne partije.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Ujedinjene Crne Gore i samostalni poslanici nijesu glasali, dok poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) i Socijaldemokratske partije (SDP) nijesu prisustvovali sjednici.

Poslanici vladajuće većine odbili su amandman Demokratskog fronta (DF) kojim se zahtjeva da sprovođenje izbornih zakona nadgleda tehnička vlada, a ne poseban odbor. Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da će taj politički savez narednih dana razmotriti učešće u radu Odbora.

Skupština do isteka poslovničkog roka nije usvojila predlog Administrativnom odboru za popunu upražnjenih mjesta u Odboru za izborne reforme, prema kojem su predstavnici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović trebali da uđu u to tijelo.

Oni nijesu izabrani jer Admionistrativni odbor skupštini nije dostavio predlog prije ponoći, kada je istekao poslovnički rok.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja kazao je da su ga poslanici DF-a spriječili da se odluka donese prije isteka roka.

"Oni su me opstruirali jer je namjera da se sjednica ne završi prije ponoći. Javljali su se proceduralno da bi krali vrijeme", kazao je Škrelja, na šta je poslanik DF-a Andrija Mandić kazao da je "DPS već prevario Demokrate".

"Ovo se dešava kada sa DPS-om pravite dilove. Prevarili su vas, jer su mogli da donesu odluku tokom dana i nisu morali čekati ponoć. Ovako su prošli mnogi prije vas", kazao je Mandić, dok je Nikola Rakočević kazao da je predlog Demokrata "stigao u 15 minuta prije ponoći" i poručio da će tražiti vanrednu sjednicu skupštine na kojoj će se novi članovi imenovati.

Poslanici većeg dijela opozicije poručili su da bez tehničke vlade neće podržati reformu izbornog zakonodavstva, pozivajući Demokrate da ne krše Sporazum o budućnosti koji su potpisali svi opozicioni poslanici.

Poslanici Demokratskog fronta i posebnog poslaničkog kluba su, tokom skupštinske rasprave o izmjenama odluke o Odboru za dalju reformu izbornog zakonodavstva, kazali da je taj predlog „prevara Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokrata“.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), koji su prethodna dva dana bojkotovali rad parlamenta zbog opomene Rašku Konjeviću.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da Demokrate gaze dogovor sa opozicijom, i istakao da taj politočki savez neće pregovarati sa DPS-om nakon presuda za "državni udar".

“Prisustvujemo istorijskoj prevari čiji su akteri DPS i Demokrate. Da li vas ovo podsjeća na duh Pozitivne i Darka Pajovića. Taj duh Pajovića u liku Alekse Bečića danas se osjeća u ovom parlamentu”, poručio je Đukanović, dok je šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević je za tu partiju prioritet dogovor i unaprijeđenje izbornog zakonodavstva.

"Nema novih koalicija ni u najavi. Mi smo zadovoljni sa našim koalicionim partnerima, ovdje razgovaramo o tome da nam je potreban dijalog”, kazao je Rakočević.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović predložio je izmjene odluke o Odboru za izborne reforme kojima bi se produžio rok izmjenu zakona, dok su članovi Odbora za politički sistem iz vladajuće koalicije predložili amandmane kojima se mijenja naziv Odbora, način odlučivanja i nadgledanja implementacije izbornih reformi.

Oni su ih predložili nakon što su Demokrate povukle istovjetne amandmane, ali njihovi predstavnici nijesu došli u skupštinu da ih obrazlože zbog bojkota parlamenta.

Predstavnici vladajuće koalicije predložili su amandmane nakon što je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav juče razgovarao sa Brajovićem zahtjevajući da se usvoje izmjene kako bi se otvorio prostor za ulazak Demokrata i pokreta URA uđu u Odbor za izborne reforme.

Poslanica DF-a Marina Jočić kazala je da je Orav poslanicima tog političkog saveza rekao da su izmjene odluke "zajednički predlog DPS-a i Demokrata".

"Pitala sam ga zašto se EU prema Demokratama ponaša kao prema razmaženoj djeci. Kazao mi je-gospođo, prevarili su nas. Oni su loši momci", rekla je Jočić, dok je dok je Andrija Nikolić (DPS) rekao da se Sporazumom o budućnosti traži da u Vladu uđe opozicija koja je "izgubila na izborima i NVO koje nisu učestvovale na izborima".

"Nema vlasti koja ne proizilazi iz volje građana ostvarene na izborima. Zato je ovaj zahtjev ustavno neutemeljen", rekao je Nikolić.

Predloženim amandmanima se, između ostalog, predviđa da Odbor završi sa radom 15. novembra umjesto 31. oktobra, kao i da se to radno tijelo zove Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

Predloženo je i da se odluke donose tročetvrtinskom umjesto dvotrećinskom većinom, kao i da za nadgledanje implementacije izbornog zakona bude zadužen poseban odbor. Brajović je pozvao poslanike da zajedno doprinesu unapređenju izbornog zakonodavstva.

“Odbor ne funkcioniše ako u njemu nema opozicije. Sve ovo ne znači da je naše izborno zakonodavstvo loše, što potvrđuju i preporuke OEBS-a. Ovo je način da mi uradimo najbolju moguću stvar, da pokažemo i za one koji do sada nijesu bili u Skupštini i Odboru da i oni učestvuju”, poručio je Brajović.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović upozorio da su Demokrate trebale da odbrane svoje amandmane u parlamentu. On je upozorio da je obesmišljen Sporazum kojim se traži tehnička vlada.

"Mi sad vidimo da su njihovi amandmani DPS-ovi. Njih nećemo podržati. Sedam živih ljudi je prihvatilo da u njihovo ime sada priča čovjek koji je pajserom obijao zgradu Skupštine u Kotoru", kazao je Danilović,upozoravajući da je međunarodna zajednica instirala na dogovoru da ne bi bilo bojkota parlamentarnih izbora naredne godine. "Demokrate su dobile da se vrate u parlament. Zašto se nisu vratili da zajedno tražimo tehničku vladu. Bez tehničke vlade niko nas neće uvesti u priču sa vama".

Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je predstavnik EU pokušao da doprinose dijalogu bez imperativnosti, ističući da se izmjenama nastavlja politički dijalog i otvara proces koji je dragocjen. Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da će podržati predlog, dok je lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović najavio da neće glasati za nju.

Bonus video: