Povećaće plate, ali ne kažu kako

Partije obećavaju povećanje plata ljekarima, bolje uslove liječenja i iskorijenjivanje korupcije u zdravstvu
6 komentar(a)
Bolnica, doktori, zdravstvo, Foto: Vesko Belojević
Bolnica, doktori, zdravstvo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.10.2016. 17:46h

Povećanje plata ljekarima, izgradnja novih bolnica i proširenje liste besplatnih ljekova samo su neka od obećanja u izbornim programima političkih partija. Dok većina opozicionih partija upozorava na loše stanje u zdravstvu, u izbornom programu Demokratske partije socijalista (DPS) zdravstvu je posvećeno pet rečenica. U toj partiji navode da će nastaviti da ulažu u opremu i infrastrukturu i skraćuju čekanje na preglede i operacije, ali i da će se zalagati za “unapređenje životnog standarda ljekara”. U programu ne piše na koji način će status ljekara biti poboljšan, a u programu nema objašnjenja na koji način će zaustaviti odlazak ljekara iz bolnica. Lider DPS-a Milo Đukanović je prije godinu izjavio je da se ne plaši da će mnogi građani, pa i ljekari, pohrliti na druga tržišta rada, zbog većih plata.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) tvrde da će poboljšati materijalni položaj zdravstvenih radnika, zalažući se za povećanje koeficijenata za plate ljekarima, kroz izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru. U njihovom programu navodi se i da će definisati novi spisak zdravstvenih usluga i realne cijene. Međutim, upravo su čelnici te partije godinama bili na čelu Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), ustanove koja je zadužena za formiranje cijena usluga u zdravstvenom sistemu.

U programu Demokratskog fronta (DF) piše da treba uvesti zdravstveno vaspitanje u školama, proširiti pozitivne liste ljekova, kao i da FZO treba da pokriva najmanje tri pokušaja vantjelesne oplodnje. U Frontu obećavaju reizbor direktora zdravstvenih ustanova, vodeći se principom kvaliteta, ali i preispitati finansijsko poslovanje FZO u dijelu refundacije troškova liječenja u inostranstvu. U Frontu predlažu da se FZO, između ostalog, finansira od akciza i poreza na promet artikala koji direktno ugrožavaju zdravlje.

U izbornom programu te koalicije obećava se da će pacijenti moći da se liječe van Crne Gore, uz naknadu koja ih sljeduje za istu tu uslugu u našoj zemlji. Zbog činjenice da u programu nijesu navedene konkretne mjere, nejasno je i na koji način bi DF iskorijenio korupciju u zdravstvu, što im je, kako tvrde, jedan od ciljeva.

I koalcija “Ključ”, koju čine Demos, SNP i URA, navela je u programu da će iskorijeniti korupciju, ali nije pojasnila kako. Ta kolacija obećala je izgradnju novih domova zdravlja, bolnica i objekata, ali nije navela kako bi se finansirala izradnja tih ustanova. U programu “Ključa” piše da će spriječiti odliv najboljih ljekara, tako što će "zdravstvene radnike školovati na prestižnim svjetskim školama pod posebnim ugovorima i po povratku im obezbijediti da za rad i stručnost budu adekvatno nagrađeni”. “Način finansiranja sistema zdravstva, osim doprinosnog modela, treba proširiti modelom plaćanja dobrovoljnog i dopunskog osiguranja”, stoji u programu “Ključa”.

U toj koaliciji tvrde da treba reformisati nepotpuno centralizovan sistem javnih nabavki koji dovodi do skuplje pojedinačne cijene lijeka.

Direktore da ne biraju ministri

Demokratska Crna Gora jedna je od rijetkih partija koja se programom opredijelila za depolitizaciju zdravstvenog sistema. Oni navode da direktore treba birati na osnovu javnih konkursa, uz mogućnost da se prijave svi koji ispunjavaju uslove. Prema sadašnjem zakonu, direktore Instituta za javno zdravlje, Kliničkog centra i FZO imenuje Vlada, na predlog resornog ministra. Direktore opštih i specijalnih bolnica i domova zdravlja imenuje ministar, nakon konkursa. Oni traže i jasnije profilisanje bolnice na Cetinju, kako bi se rasteretio Klinički centar.

Bonus video: