Pozitivna: Nema pasoša stranim biznismenima dok poslanici ne dozvole

Predviđeno je da se o dodjeli državljanstva osobama od posebnog značaja za Crnu Goru traži i saglasnost MVPEI
5 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 18:46h

Pozitivna Crna Gora tražiće da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dodjeljuje crnogorsko državljanstvo po posebnim okolnostima samo uz prethodnu saglasnost skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Amandmanima Azre Jasavić na Zakon o državljanstvu predviđeno je da se o dodjeli državljanstva osobama od posebnog značaja za Crnu Goru, osim poslanika, traži i saglasnost Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

“Netransparentnost procedura i koncenatracija moći u rukama predsjednika, Skupštine i Vlade, po ovom pitanju nije davala mogućnost crnogorskim građanima da dobiju odgovore zašto su lica sa zabrinjavajućim biografijama dobijala državljanstvo Crne Gore”, navodi Jasavić i dodaje da je najslikovitiji primjer za to davanje državljanstva bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri, za kojim je zbog korupcije bila izdata Interpolova potjernica.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović prije dvije godine saopštio je u Skupštini da su po posebnim okolnostima crnogorski pasoš dobile 103 osobe, ali je odbio da saopšti njihova imena, uz obrazloženje da to ne može zbog zakonskih akata o ličim podacima. Osim Šinavatre, po povlašćenim uslovima, crnogorsko državljanstvo dobio je vlasnik kompanije Orascom Egipćanin Samih Saviris, direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić, protiv koga se u tom momentu vodila istraga zbog sumnje da je sa još dvojicom funkcionera protivpravno prisvojo 5,1 milion eura.

Jasavić smatra da bi prethodno davanje saglasnosti skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i MVPEI učinila ovu proceduru transparentnijom i pravednijom.

“Uključivanjem odbora i MVPEI, koji daju saglasnost na predlog predsjednika Skupštine, odnosno Vlade povećava se broj subjekata koji odlučuju o ovim pitanjima, što čini ove predloge transparentnijim i pravednijim”, ocijenila je ona.

Poslanik SNP Neven Gošović na nedavnoj sjednici Radne grupe, takođe, je kazao da bi skupštinski Odbor za za međunarodne odnose i iseljenike trebalo da bude uključen u postupak dodjele državljanstva po posebnim uslovima.

Prema sadašnjem zakonskom rješenju, crnogorsko državljanstvo po povlašećnim uslovima davalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, na predlog predsjednika države, Skupštine i Vlade.

Pozitivna će amandmanima na Zakon o ličnoj karti zahtijevati da građani koji do 31. januara naredne godine podnesu zahtjev za izdavanje lične karte taj dokument dobiju besplatno, kako bi se oko 20 hiljada građana koji još uvijek imaju stara dokumenta motivisali da ih zamijene i time steknu uslov da glasaju na izborima.

Pozitivna će tražiti i da se garancija o dobijanju državljanstva za lica koja nemaju otpust iz državljanstva druge zemlje može produžiti za 18 mjeseci, jer postupci otpusta iz državljanstva druge države mogu duže da traju.

Galerija

Bonus video: