Skupština: Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nije razmatran

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Jovićević naveo je da Zakonodavni odbor Skupštine nije razmatrao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica
39833 pregleda 56 komentar(a)
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2019. 20:11h

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Jovićević i sekretar Zakonodavnog odbora Vlatko Šćepanović demantovali su da su razmatrali Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, samim tim i da je usvojen mišljenje da isti nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

"Povodom saopštenja da je pravna služba Skupštine Crne Gore, odnosno Sekretarijat Zakonodavnog odbora zauzeo pravni stav povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, obavještavamo da Sekretarijat ovog Odbora nije imao pravni stav u odnosu na ovaj Predlog zakona. Saopštenja i stavove Sekretarijata Odbora daje sekretar Odbora, i potpisuje mišljenje u odnosu na predloge zakona koje razmatra Odbor. Saopštenja i interpretacije da je služba ovog Odbora zauzela stav po pitanju ovog zakona je zloupotreba koja ne doprinosi istinitom informisanju javnosti. U konkretnom slučaju se radi o očiglednoj zloupotrebi, kako informatičkih sistema tako i službe Zakonodavnog odbora, kroz plasiranje nepostojeće mišljenje Službe, kako bi se na pogrešan način predstavio njen rad. Kako je u pitanju očigledna hakerska zloupotreba u daljem postupku će se utvrditi ko stoji iza svega", navodi se u reagovanju Šćepanovića.

U reagovanju Jovićevića se navodi da Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore nije razmatrao Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Već će to učiniti na sjednici koja je zakazana za utorak, 24. decembar sa početkom u 9 časova. O ustavnosti, odnosno zakonitosti navedenog Predloga zakona odlučuju isključivo članovi Zakonodavnog odbora, što će i učiniti na sjednici koja je zakazana za utorak", naveo je Jovićević.

Član Zakonodavnog odbora Milun Zogović potvrdio je da su članovi Odbora dobili Mišljenje stručne službe.

On je kazao da ne vjeruje u namjere vlasti da se zakon uvede u ustavne okvire, sve dok to ne bude izglasana odluka.

"Ne odustajemo od crkveno-narodnog protesta, sve ostaje kao što je i planirano”, rekao je Zogović “Vijestima".

"Vijesti" su pozivajući se na dokument u koji su imale uvid ranije objavile da Predlog zakono o slobodi vjeroispovijesti nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom države.

Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti
Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

To je konstatovala stručna služba Zakonodavnog odbora koji ocjenjuje zakonitost i ustavnost svih akata o kojima trebaju da raspravljaju poslanici.

Navodi se da pojedine odredbe Predloga zakona nijesu karakteristične za pravni sistem.

"Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse..."

U tom mišljenju zakonodavnog odbora piše da predloženi zakon sadrži nedostatke.

Pozvali su se na član 1 stav 2 Ustava koji propisuje da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde zasnovana na vladavini prava, dok je članom 145 propisano da zakon mora biti saglasan sa Ustavom.

Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti
Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti

Navedeno je da je članom 62 i 63 predloženog zakona predviđeno da vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice koji su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. državna su svojina.

"U Ustavnom poretku Crne Gore pravo svojine se može oduzimati samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav 2 Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumijeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje. U skladu sa tim zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo posebno ili neposredno", navodi se u dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Predlog zakona uvršten je u proceduru na sjednici koja je zakazana za 24. decembar, a tim povodom za sjutra je u nikšiću zakazan crkveno-narodni sabor u Nikšiću.

Bonus video: