Prva kazna za DPS, DF drži korak

Poslaniku DPS-a biće time odbijeno 10 odsto od plate zbog verbalnog incidenta sa poslanikom Demokratskog fronta (DF) Brankom Radulovućem. Poslanik DF-a je tada Divanoviću kazao “da će ga obrijati ako nastavi da mu dobacuje”, na šta mu je poslanik DPS-a odgovorio: “Nemoj da me psuješ, jesi čuo”
7630 pregleda 7 komentar(a)
Nikola Divanović, Foto: Printscreen
Nikola Divanović, Foto: Printscreen

Administrativni odbor će u četvrtak prvi put raspravljati o umanjenju plate nekom od poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) zbog opomene na plenarnoj sjednici. U pitanju je zahtjev za Nikolu Divanovića (DPS), uz koji je Odboru stigao i predlog za 12 poslanika opozicije.

Nakon izmjene skupštinskog Poslovnika kojima su uvedene novčane kazne za poslanike, to će biti drugi put da se plata umanji predstavniku vladajuće koalicije, nakon poslanika Liberalne partije (LP) Andrije Popovića.

U dopisu Administrativnom odboru predlaže se da Divanoviću plata bude umanjena za 145 eura, jer mu je na sjednici parlamenta u junu izrečena opomena. Poslaniku DPS-a biće time odbijeno 10 odsto od plate zbog verbalnog incidenta sa poslanikom Demokratskog fronta (DF) Brankom Radulovućem. Poslanik DF-a je tada Divanoviću kazao “da će ga obrijati ako nastavi da mu dobacuje”, na šta mu je poslanik DPS-a odgovorio: “Nemoj da me psuješ, jesi čuo”.

Odbor će na sjednici u srijedu raspravljati o umanjenju plata za još 12 poslanika Demokratskog fronta, kojima su izrečene opomene na sjednicama u junu i julu.

Ukoliko člnovi Odbora prihvate izvještaj generalnog sekretara Aleksandra Jovićevića o opomenama, Raduloviću će plata biti umanjena za 30 odsto odnosno 586 eura. Poslaniku DF-a su, između ostalog, izrečene opomene jer je specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću rekao da “ima velike probleme u porodici” kao i zbog svađe sa Divanovićem.

Poslaniku DF-a Jovanu Vučuroviću će, zbog dvije opomene, umanjiti platu za 20 odsto, odnosno 278 eura. Vučurović je opomenut jer je kazao da je “u Crnoj Gori tužilac avetinja” i zato što je potpredsjednika parlamenta Gencija Nimanbeguanazvao “slugom Milivoja Katnića”.

Odbor će razmatrati i predlog da se za 20 odsto, odnosno 352 eura, umanji plata Milutinu Đukanoviću (DF) jer je na sjedici u junu kazao da je “ova država postala fašistička tvorevina”.

Poslanik DF-a Milan Knežević biće kažnjen sa 315 eura, odnosno 20 odsto plate. Kneževiću je izrečena opomena jer je nakon konstatacije predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da je zamjenik direktora Uprave policije Nikola Janjušević jedan od najboljih rukovodilaca crnogorske policije, kazao da je “to najveći kriminalac u redovima policije”. Nakon što je dobio opomenu, Knežević je odgovorio Brajoviću sa “nagrdio si me”, nakon čega mu je predsjednik parlamenta uz opasku “da se vidi da su Kneževići” dao još jednu opomenu. Po 10 odsto plate biće odbijeno poslanicima DF-a Slavenu Radunoviću i Milunu Zogoviću, kao i poslaniku SDP-a Rašku Konjeviću koji će biti kažnjen sa 149 eura. Konjeviću je opomenu izrekao Nimanbegu, zbog rasprave oko davanja riječi, nakon čega su poslanici SDP-a u znak protesta napustili sjednicu. Plata će za 20 odsto, odnosno 349 eura, biti umanjena i Nebojši Medojeviću (DF) dok će Andriji Mandiću biti umanjena za 10 odsto, odnosno 161 euro. Članom 110 Poslovnika Skupštine predviđeno je da se za izrečenu mjeru opomene poslanik novčano kazni sa 10 odsto plate, dok se za dvije ili više opomena kažnjava sa dvadeset odsto. Poslovnikom je predviđeno i da se poslanicima kojima predsjedavajući oduzme riječ bude kažnjen sa 40 odsto plate, dok oni koje udalje sa sjednice rizikuju polovinu plate.

Bonus video: