Prvo sučeljavanje: Bečić jedini konkretno o gradskim problemima

Sučeljavanje obilježile čarke između Stijepovića i Lekića. Bečić jedini pričao o gradskim problemima
130 komentar(a)
Aleksa Bečić, Nik Đeljošaj, Dragan Bogojević, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Nik Đeljošaj, Dragan Bogojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.05.2014. 06:55h

Nosilac liste SNP Aleksa Bečić kazao je da potpredsjednik DPS Svetozar Marović pokušava da ohrabri svoje glasače pred izbore, navodeći da je neistinita informacija prema kojoj DPS u Podgorici ima podršku 46 odsto birača. Marović je na tribini u Tuzima kazao da koalicija koju vodi DPS ima 46 odsto podrške, Demokratski front 28, SDP i Pozitivna 11, a SNP 8 odsto.

“Marović je slične podatke iznosio i pred izbore u Beranama, pa ih je DPS izgubila. Očigledno da mu slabo idu dvocifreni brojevi, i da se bolje snalazi sa milionima, Avalama i Zavalama”, kazao je Bečić na sučeljavanju kandidata za gradonačelnika Podgorice na TVCG.

Na prvom sučeljavanju kandidata za podgoričkog gradonačelnika Bečić je bio jedini koji se bavio gradskim problemima, optužujući DPS da nudi projekte koje je obećavao i prije četiri godine, a koji ni danas nijesu završeni. On je, između ostalog, kao primjere naveo izgradnju istočne tribine gradskog stadiona, škola, pijace na Koniku i Tuzima, bazena, doma za stare...

Debatu su obilježile čarke između kandidata DPS-a Slavoljuba Stijepovića i DF Miodraga Lekića, koji su jedan drugom prebacivali da nijesu dostojni da vode Podgoricu. Tako je lider Fronta pojašnjavao da, nakon autoritativne vladavine Miomira Mugoše, budući gradonačelnik treba da bude elementarno kulturan i “više od toga”, na šta mu je Stijepović zamjerio da ne boravi dovoljno u Podgorici da bi je vodio .

“Prije par godina imali smo požare. Zamislite da ste vi po bijelom svijetu, a probleme treba rješavati. Građani nemaju vremena da čekaju kada ćete doći iz inostranstva da biste se bavili gradom”, kazao je Stijepović, poručujući Lekiću da je “jedan sui generis”.

Stijepović je izbjegao da odgovori hoće li objaviti spisak državnih stanova koje je Mugoša dodijelio tokom mandata, ali je bio vidno iznerviran Lekićevom opaskom da “zasmijava javnost u kampanji”. “Ako imate što da kažete o meni uradite to. Vi ste jedan veliki filozof koji samo stavi ruku na glavu i komentariše”.

Lekić je kazao da će pobjeda opozicije pokrenuti promjene na državnom nivou, navodeći da će nastaviti da se bori za dekriminalizaciju crnogorskog društva i pravnu državu. ''Mi smo za promjenu vlasti i mi ćemo u Podgorici, koju vidimo kao generator generalnih promjena, sklapati koaliciju sa svima koji hoće da promijene vlast'', kazao je Lekić.

Kandidat SDP i Pozitivne Dragan Bogojević izbjegao je da odgovori sa kim će nakon izbora praviti koalicije:”Mislim da je sve jasno”, kazao je on i ponovio da će od njegove koalicije zavisiti formiranje vlasti. Bogojević je naveo da će sklopiti savez sa političkim subjektima koji ispunjavaju principe koje je ta koalicija odredila. On je kazao da će se zalagati za formiranje gradske administracije koju neće voditi partijski, već stručni kadrovi.

“U ovom gradu ima dovoljno stručnih ljudi koji nijesu u partijama, a koji mogu da mu pomognu”, kazao je on.

Nik Đeljošaj iz Albanske koalicije kazao je da će uslov za njegovu podršku vlasti biti usvajanje zakona u državnom parlamentu, kojim će se Malesiji obezbijediti status opštine. Kandidati za gradonačelnika imaće još jedno sučeljavanje na TV Vijesti.

Bečić operisan i dobro se osjeća

Stijepović se dobrim dijelom debate, posebno na početku, bavio poplavama u Srbiji zamjerajući Lekiću što nije osudio tvitove Nebojše Medojevića, na šta mu je Lekić odgovorio da se bavi spletkama i namjerno skreće sa teme emisije. Urednik Pressonline se juče izvinio Medojeviću jer nije obratio pažnju na to što je lider PzP objavio sporni tvit prije poplavnog talasa.

Emisiju je obilježilo i kašnjenje Lekića na debatu zbog tribine u Baru. On je kazao da je sučeljavanje trebalo da bude u petak, uoči izborne šutnje, kao što to rade javni servisi u drugim državma kako bi se izbjegle manipulacije i da je u emisiji trebalo da učestvuje Đukanović kao nosilac liste. Takođe, Bečić na počektu emisiji Bečić je pojasnio da je zbog sučeljavanja odložio operaciju slijepog crijeva.

Iz SNP je poslije ponoći saopšteno da je Bečić uspješno operisan i da se dobro osjeća.

Bonus video: