Put u Brisel odložio peglanje krize u opoziciji

Na sinoćnjem sastanku Organizacionog odbora “Odupri se” razgovarano je o platformi sa kojom se ide pred evropske zvaničnike, rekao je “Vijestima” član Odbora Džemal Perović.
3823 pregleda 17 komentar(a)
Sinoć razgovarali o platformi: Džemal Perović, Foto: Boris Pejović
Sinoć razgovarali o platformi: Džemal Perović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2019. 07:46h

Delegacija pokreta ‘’Odupri se’’ sjutra putuje u Brisel, ali još nije izvjesno sa kim će se od evropskih zvaničnika sastati.

Oni bi u Briselu trebalo da predstave Sporazum o budućnosti koji su potpisali sa opozicionim poslanicima i zatraže podršku EU za, kako navode, rješavanje političke krize u Crnoj Gori.

U delegaciji će biti samo predstavnici pokreta Džemal Perović, Omer Šarkić i Nikola Grdinić dok u Brisel ne putuju predstavnici opozicije. Na prethodnim sastancima lidera opozicije i pokreta “Odupri se” bilo je dogovoreno da to bude delegacija u kojoj su i predstavnik Demokrata i Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta (DF).

Na sinoćnjem sastanku Organizacionog odbora “Odupri se” razgovarano je o platformi sa kojom se ide pred evropske zvaničnike, rekao je “Vijestima” član Odbora Džemal Perović.

Oni su ranije tražili sastanak sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, ali juče nije bilo potvrde da će se sresti sa njim.

Zbog ovog puta, od koga se puno očekuje, odloženi su jučerašnji sastanci sa predstavnicima opozicionih partija, čiji je cilj bio da se vrati jedinstvo pred naredni protest koji je zakazan za 21. maj.

Predstavnici pokreta “Odupri se” trebalo je juče da se odvojeno sastanu i sa čelnicima Demokrata i SDP-a kako bi riješili nesuglasice, ali se od toga odustalo. Prema informacijama “Vijesti”, Perović je najavio sastanak sa predsjednikom SDP-a Rankom Krivokapićem, ali ga je kasnije obavijestio da neće razgovarati.

Stranka Alekse Bečića prethodno je odbila poziv na zajednički sastanak, zamjerajući da se radi o “nekolegijalnim pokušajima prebacivanja odgovornosti”. Demokrate su tada rekli da treba održati sastanak lidera “koji nijesu rušili opoziciono jedinstvo i Sporazum o budućnosti”.

“Ukoliko organizator sastanka smatra da SDP treba pozvati, Demokrate ih neće napadati, ali ni u tome učestvovati“, poručili su iz Bečićeve stranke pokretu “Odupri se”. Bečić odbija dalju saradnju sa SDP-om zbog odluke da u Kotoru glasaju za smjenu gradonačelnika Vladimira Jokića iz Demokratske Crne Gore. Nakon što su odbornici SDP-a sa kotorskom opozicijom glasali za smjenu Jokića, opozicione partije na državnom nivou optužile su ih za saradnju sa režimom.

Bečić je tada poručio da sa Krivokapićem više neće sjesti za isti sto, dok su iz pokreta “Odupri se” kazali da je SDP sebe isključio iz Sporazuma o budućnosti. Krivokapić je u međuvremenu najavio da se neće kandidovati na stranačkom kongresu u junu, ali da SDP ostaje privržen Sporazumu.

Bonus video: